- Han er en "quick learner" og suger til seg kunnskap på en helt unik måte, sier Kjetil Karlsen, lærer ved Tangen videregående skole, om Charles Drici Irra Satiro, som er innom flere programområder på skolen. Utenom byggfag skal han også prøve seg i mediefag. Her er de to i skolens kantine. Foto: Inger M. Witteveen
Charles Drici Irra Satiro er ferdig med sin sveiseoppgave for dagen og kikker på mens Maja Saga (17) og Thomas Hultin Kristiansen (17) jobber. Begge er elever ved linje for rørleggere VG2. Foto: Inger M. Witteveen
I midten står Charles Drici Irra Satiro (32) og diskuterer løsninger med fremtidige rørleggere i VG1. Fra venstre: Ole Krestian Kristiansen (16), Simen Kronborg (16), Trun Viet Dung (21), Ruben Hornnes (16), Kristian Dean (16) og Nichlas Kronborg (16). Satiro fra Sør-Sudan er eneste utvekslingsstudent blant skolens 1000 elever. Foto: Inger M. Witteveen

KRISTIANSAND: Charles Drici Irra Satiro er ikke prototypen på utvekslingsstudenter. Hjemme i Sør-Sudan venter kona Joyce og døtrene Esther og Alice. Og flere av søsknene, som han forsørger. 32-åringen går et år ved Tangen videregående skole, for å lære mer om byggfag.

- Han er en "quick learner" og suger til seg kunnskap på en helt unik måte, sier Kjetil Karlsen, lærer ved Tangen videregående skole, om Charles Drici Irra Satiro, som er innom flere programområder på skolen. Utenom byggfag skal han også prøve seg i mediefag. Her er de to i skolens kantine. Foto: Inger M. Witteveen

Satiro bor i landsbyen Kuron, som ligger i utkanten av det betente konfliktområdet i verdens yngste nasjon. Elever og lærere ved Tangen har i flere år samlet inn penger til stedets yrkesskole. Og det er ved denne skolen Satiro vil bruke sin nye kunnskap.— Jeg har lært så mye; arbeid med tre, sveising og som rørlegger, stråler Tangens eneste utvekslingsstudent.

— Det er vel mer riktig å si at Charles hospiterer på Tangen, korrigerer Mette Aamodt, rådgiver ved Tangen videregående skole. Skolen er vertskap for utvekslingsprogrammet finansiert av Fredskorpset og som Strømmestiftelsen organiserer.

Mangler ingenting her

Kjetil Karlsen, lærer og mentor følger opp:

— Sveising og rør er kjempeviktig fordi det brukes mye jern i takkonstruksjoner og vinduer, for eksempel. Tre brukes mindre på grunn av termitter.

Mye er annerledes fra hva sørsudaneren er vant til, spesielt maskiner og utstyr.

— Det mangler ingenting her, sier han og roser samtidig lærere og undervisning.

— Men det er også likheter. Slik som "å lære ved å gjøre", supplerer Karlsen.

Krig

Borgerkrig gjorde at familien måtte flykte til Uganda i 1989. Det var trange kår for en flyktningfamilie med åtte barn. Derfor vente Satiro tilbake til hjemlandet i 2001 for å se etter jobb - og endte etter hvert opp i Kuron.

— Jeg ser fram til å reise hjem. Føler jeg må gi noe tilbake til mitt hjemland, sier han.

I august er oppholdet i Norge over. Men da har han fått med seg alle årstidene i Norge, også en snøvinter.

— Jeg er glad for å ha opplevd det, men det er for kaldt for meg, konstaterer sørsudaneren.

— Men du skal prøve ski og skøyter før du drar, spøker Karlsen.

Videreføres

Det er andre gang utvekslingsprogrammet gjennomføres i Norge. Første gang var på Gjennestad videregående skole, med fokus på jordbruk.

— Blir det noen tredje runde?

— Absolutt. Samarbeidet med Tangen er det beste vi har hatt. Et fantastisk opplegg og veldig engasjerte lærere, sier rådgiver Lars Saaghus i Strømmestiftelsen, som bekrefter at Utenriksdepartementet har bevilget penger og at det sannsynligvis kommer to elever fra Sør-Sudan, der den ene er kvinne. Og i tillegg til bygg og anlegg blir det mediefag. Saaghus understreker at utvekslingsprogrammet er en toveis kultur- og kunnskapsutveksling, der alle lærer av hverandre.