I en pressemelding heter det at hun legger faglige vurderinger til grunn.

— Siden det nå virker som om politikerne har bestemt seg for at det skal bygges ett fengsel i Agder, bør det ligge midt i politidistriktet, slik at det blir kortest mulig reisevei fra alle deler av distriktet. Lillesand er da etter vårt syn det beste alternativet. Det var også vår anbefaling så tidlig som i 2005, sier Kirsten Lindeberg.

Tidligere har hun stått på at hun ønsker to nye fengsler på Sørlandet.

Skal avgjøre

5. mai skal Stortinget etter planen avgjøre beliggenhet for det nye fengselet. Politiet skriver at Lillesand, Mandal, Evje og Hornnes, Hægebostad, Vennesla, Froland og Søgne har alle signalisert interesse for å bygge fengselet.

Fædrelandsvennen har også skrevet at Kvinesdal ønsker fengselet, som vil gi rundt 300 arbeidsplasser.

HISTORISK DAG: Nå bor det over 10.000 mennesker i Lillesand kommune. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er mange gode kandidater. Når jeg likevel mener at Lillesand skiller seg ut, og er min klare anbefaling, så er det først og fremst basert på faglige vurderinger, sier Lindeberg og legger til grunn følgende:- Kristiansand er den største byen i Agder-fylkene, og det er her det begås mest kriminalitet. Sentralarresten i Kristiansand er vår hovedarrest, og det er her vi har flest som sitter. I Kristiansand tingrett behandles flest saker. Skal vi kunne være effektive, blant annet unngå tids- og arbeidstap i forbindelse med transporter, samtidig som vi skal ta hensyn til rehabilitering, progresjon og tilbakeføring til samfunnet, må det nye fengselet ligge i nærheten av der den tyngste kriminaliteten skjer.

Utdanning

— De innsatte ønsker også i større grad enn tidligere å ta utdanning under soning. Her er nøkkelen knyttet opp mot utdanningsinstitusjonene. For innsatte vil det også være av betydning at det er nærhet til pårørende, eget miljø, helse og NAV. Ved å bygge fengselet i Lillesand mener jeg at alle disse tungtveiende faglige vurderingene vil være hensyntatt.