- Det er jevnt, sier fylkesleder Tor Jørgen Tjørhom i Vest-Agder Senterparti.

- Jeg tror ikke Aust— eller Vest-Agder er veldig ulike de andre delegasjonene, sier Oddbjørn Kylland som er fylkesleder i Aust-Agder Senterparti.

Trygve Slagsvold Vedum blir i dag ny partileder etter Liv Signe Navarsete.

Valget står mellom Anne Beathe Tvinnereim og Ola Borten Moe som første nestleder.

Delt på midten

Ola Borten Moe Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix

Partiet har stilt alle delegatene fritt. Men ingen vil si offentlig hvem de skal stemme på. Fra Vest-Agder er det ti delegater pluss Ivelands ordfører Gro Anita Mykjåland, som møter som sentralstyremedlem. Fra Aust-Agder er det 11 delegater. Begge delegasjonene har hatt telefonmøter der de har diskutert kandidatene og strategi.— Dette er Senterpartiet. Vi har ganske god oversikt i vår delegasjon. Men på den andre siden: Dette er Senterpartiet. Alt kan skje, sier en sentral stemme i partiet.

Fædrelandsvennens inntrykk etter å ha snakket med delegater og sentrale partimedlemmer, er at stemmetallet i Vest-Agder blir fem for Borten Moe, mens de andre fem ikke vil ha ham i ledelsen.

I Aust-Agder skal seks av delegatene stemme på Borten Moe, mens fem av dem ikke ønsker ham i ledelsen.

Vipper

Flere av delegatene Fædrelandsvennen har snakket med, sier de ikke har bestemt seg helt. Og noen sier de ikke vil bestemme seg før valget mandag. Likevel har de fleste en ganske klar idé om hvem de vil ha som nestleder.

- Jeg vil se om den nye lederen gir noen signaler om hvem han ønsker med seg, sier en delegat.

- Men jeg har vel bestemt meg for hvem jeg skal stemme på, legger han til.

Andre sier de vil høre hva som sies og kjenne på stemningen før de bestemmer seg endelig. Likevel er vurderingene til dem som Fædrelandsvennen har snakket med, at delegasjonene fra Agder er delt på midten

Husfreden i fare

Flere av delegatene sier til Fædrelandsvennen at de er bekymret for husfreden etter landsmøtet. Fylkeslederen i Aust-Agder sier det slik:

— Når det er så jevnt, så må taperne aksepterer utfallet, hvis vi skal få ro i partiet. Det vil være et stort mindretall uansett hva utfallet blir, sier Oddbjørn Kylland.

De fleste delegatene Fædrelandsvennen har snakket understreker viktigheten av at mindretallet aksepterer valgutfallet.

— Men for dem som har satt Liv Signe Navarsete høyt, vil det være vanskelig å tro på en løsning der Ola Borten Moe er med videre, sier en sentral kilde.

— Og så hardt som trønderne har presset på i denne saken, er det vel ingen som tror at de aksepterer et nederlag for Borten Moe, sier han

Skillene

Blant dem Fædrelandsvennen har snakket med påpekes flere skillelinjer mellom delegatene.

Borten Moe skal ha større støtte blant delegatene fra landkommuner, enn fra bykommuner.

Blant Liv Signe Navarsetes gamle støttespillere får Borten Moe liten oppslutning. Blant dem pekes det først og fremst på et ønske om å få ro i partiet. Ro er et stikkord for flere:

— Vi trenger en samlet ledelse som ikke spriker i alle retninger, men som sammen kan føre én politikk, sier en delegat som lar det skinne klart gjennom at da må stemmen gå til Anne Beate Tvinnereim.

Trøndelag må med

Blant delegatene som støtter Borten Moe, pekes det på at partiledelsen trenger mangfold, både geografisk og politisk.

— Vi må tåle god bredde i partiledelsen, sier en delegat.

— Trøndelag er viktig for partiet. Vi er tjent med at de er fornøyd, sier en delegat som vil støtte Borten Moe som første nestleder.

— Vi har behov for mer nytenkning. Med Borten Moe kan vi få en politikk som er mer sentrums- og høyreorientert, sier en annen delegat.