BYKLE/HOSLEMO: Sola skinner og bader fjellheim og himmel i hvitt og blått denne søndagen i vinterferien. Det vrimler av skiløpere i løypa, som starter i fjellskogen under Vatnedalsdemningen i om lag 800 meters høyde over havet. Lenger oppe møter den himmelrand og snaufjell drøye 200 meter høyere under Hoslemoskaret.

Den nye løypa Hoslemoskaret går i et fantastisk skiterreng som kan måle seg med det beste Sørlandet kan by på.

— Det er blitt en ny verden etter at vi fikk denne skiløypa for to år siden.

Einar Torgersen

Mens vi stopper for å ta noen bilder i det praktfulle landskapet, kommer Frank Carstensen fra Kristiansand med hunden Garm.

— For et fantastisk terreng, sier han, glad for at det er kommet preparerte løyper i området han har brukt i årevis. Hytte fikk han på Hoslemo i 1998. — Det er blitt en ny verden etter at vi fikk denne skiløypa for to år siden, sier Einar Torgersen fra Kristiansand, på skitur med familien i Hoslemoskaret-løypa i vinterferien.

Fædrelandsvennen fulgte løypekjører Tor Hoslemo (22) da han kjørte opp 15 kilometer løypetilbud etter noen dager med mildvær. Da hadde det vært umulig å kjøre med den fem tonn tunge maskinen på grunn av bløte myrer enkelte steder. Gjett om det var populært at løypemaskinen var i gang igjen! Folk vinket og smilte og slo gjerne av en prat med løypekjøreren underveis.

LOTTE LØYPER: Den nye skiløypa Hoslemoskaret slynger seg oppover mot snaufjellet. Tor Hoslemo sjekker utstyret. Foto: JOHS. BJØRKELI

— Helt rått

— Vi har hatt hytte på Hoslemo siden 2006, men har brukt området lenge før det. Det er en ufattelig flott natur her. Det er helt rått på toppen av Hoslemoskaret. Løypene er kjempefine. Du vet, det er blitt slik nå at vi trenger løyper, i motsetning til tidligere da vi gikk opp løypene selv, mener Torgersen.

Einar Torgersen

Et par kilometer lenger oppe i løypa møtte vi familiene Skuland Soltveit og Hovet fra Flekkerøy og Vennesla.

— Vi har hytte i Berdalen, og det er veldig greit å slippe å kjøre til Hovden. Løypa her er helt topp, sier Marianne Skuland Soltveit.

Fem meter dyp snø

— Her er litt humpete, sier løypekjører Tor Hoslemo når vi passerer Liestøyl. Vannsig under snøen har laget noen dumper som han ikke liker. Men så er da også løypekjøreren med 2000 timer bak spakene en perfeksjonist til fingertuppene, på flere områder. I fjor vant han Setesdalskappleiken i den ypperste hardingfeleklassen. Han er også to ganger norgesmester i hardingfele, yngste klasse.

Over Heistøylrapane (960 meter over havet) er det snaufjell. Her trives rypene og villreinen. For ikke lenge siden dukket det opp en villreinflokk på 100 dyr i synsranden hans.

  • Det er helt rått på toppen av Hoslemoskaret. Løypene er kjempefine.

POPULÆRT: Familien Torgersen ved Kristin (f.v.), Cecilie, Ragnhild, Einar og Adreas Dyrdal har benyttet fjell og hei rundt Hoslemo i mange år og gleder seg over at hytteområdet i Midtregionen, eller Hovden Sør som det nå kalles, endelig har fått flott oppkjørt skiløype. Løypekjører Tor Hoslemo (nr 2 fra høyre) tar gjerne en prat med skiløperne av og til. Foto: JOHS. BJØRKELI
KOSER SEG MED NY LØYPE: Marianne Skuland Soltveit og Amanda Soltveit fra Flekkerøy (fremst) har hytte i Berdalen. I vinterferien møtte Fædrelandsvennen dem og Julia Josefine Skuland Soltveit, Sara Elise Hovet, Elise Hovet og Johannes Hovet fra Vennesla og David Skuland Soltveit (bakerst) like ved den nye løypa til Hoslemoskaret. Denne hadde de ventet på lenge og nå kommer de lett og greit inn i et storslagent fjellterreng. Foto: JOHS. BJØRKELI

— De har det tøft i vinter med mye snø og ising. Da sliter de med å finne mat, sier Tor Hoslemo.

Nesten oppe i Hoslemoskaret (1050 meter over havet) drar løypa seg østover og ned mot Hoslemo. Her er det ofte værhardt.

— Det ser ganske flatt og jevnt ut her, men under oss er dalsøkket vi kjører nå fylt med fem, seks meter snø, forteller Tor.

Tøff og trivelig jobb

På godværsdager synes løypekjøringen å være en drøm. For Tor Hoslemo og kollegene hans i Hovden Løypekjøring AS - med 180 kilometer skiløyper å vedlikeholde - er det da også langt på vei drømmejobben.

— I virkelig uvær, når sikten er null, er det ingen vits i å kjøre. Riktignok kan vi kjøre på GPS, men da er det bedre å la løypene føyke igjen og ta dem opp seinere, sier Hoslemo.

Under stormen Nina blåste snøen selvsagt igjen skiløypene. I tillegg fokket det seg så svære snøskavler mange steder at de nær begravde løypestikkene. Da måtte de stikke om igjen store deler av løypene.

150318 Turkart Hoslemo.ai

Men det verste var alt mildværet rundt nyttår. Da ble myrene bløte og bekkene sprakk opp, og de store løypemaskinene kjørte seg ofte fast.

Før han begynte som løypekjører for Hovden Løypeservice AS, kjørte Hoslemo preppemaskin på Hovden Alpinsenter.

— Da var det bare nattjobbing og soving om dagen. Det likte jeg ikke. Da var dagslys luksus, sier han.

Tor Hoslemo

Ikke rasfarlig

— Skiløypa under Hoslemoskaret går i et trygt terreng. Her er liten rasfare, sier Tor Hoslemo. I det hele tatt er fjellområdet her, der han er lommekjent, lite utsatt for ras.

— Hvordan oppfører folk seg i løypene?

— Jeg synes de er veldig flinke. De har godt utstyr, er hyggelige og det er lite forsøpling. Det eneste vi ser litt for mye av, er at folk lar bikkjelorten ligge igjen i skiløypa. Hadde de vippet skitten ut av løypa, så hadde det vært flott, sier løypekjører Hoslemo og legger ut på en ny runde fra hyttefeltene under Vatnedalsdemningen og inn i det fantastisk flotte fjellterrenget.

Frivillig løypeskatt

Det koster å lage skiløyper for hyttefolket.

For 2015 har Bykle kommune bidratt med 2 millioner kroner til drift av løyper gjennom Hovden Løypeservice AS, opplyser rådgiver Jostein Rysstad i Bykle kommune til Fædrelandsvennen.

Bykle kommune har sendt ut innbetalingskort til alle hytteeierne med anmodning om å betale inn 600 kroner i året i frivillig løypeskatt. Dette innbrakte i 2014 drøyt 600.000 kroner.

— Vi er på rett vei, men jeg håper at enda flere vil bidra med tilskudd når de ser hvilke flotte skiløyper de får, sier Bykle-rådmann Tallak Hoslemo.

  • Det eneste vi ser litt for mye av, er at folk lar bikkjelorten ligge igjen i skiløypa.