Her ses uniformer fra alle Wehrmachts tre våpengrener, samt en frontkjemperuniform. Foto: Endre Wrånes
Tyske «riegsabzeichen» fra Heer og Kriegsmarine i Furuborgs samling. Foto: Endre Wrånes

— Dette er ikke kommunens oppgave, det er en ren museumsoppgave. Likevel kommer vi til å stemme for, uttalte Ernst Håkon Jahr (Ap) i bystyret onsdag kveld.

Der ble det enstemmig vedtatt å bevilge halvannen million kroner, etter at det er forhandlet om overtakelse av de unike gjenstandene.

1.070.000 kroner av beløpet går til samleren selv, de øvrige 430.000 skal dekke flytting, registrering og klargjøring av objektene.

Landets største samling

Urmaker Bjørn Furuborg fra Kristiansand har gjennom et langt liv oppnådd det som skal være landets største private samling militærhistoriske gjenstander og effekter, historiske objekter innen handel og næringsliv, sjøfart, politi, elektriske artikler og innredning - i tillegg til mengder av fotografier og dokumenter.

Tyske medaljer fra arkivskapet til Furuborg. Foto: Endre Wrånes

Vest-Agder-museet, som på sin side skyter inn 100.000 i prosjektet, anbefalte at kommunen sikrer eierskap til følgende av Furuborgs samlinger:• 78 komplette uniformer fra perioden 1890— 1990. Anslått verdi: 850.000 kroner.

• To originale fangejakker fra Grini- og Tysklandsfanger under andre verdenskrig. Anslått verdi: 20 000. • En samling flagg, skipssekker og værvarslingstavle med krigshistorie. Anslått verdi: 35.000. • Et tysk strategisk krigsspill for «Festung Kristiansand» i 1944. Anslått verdi: 30.000. • En betydelig samling dokumenter og fotografier fra andre verdenskrig og etterkrigstiden. Anslått verdi: 35.000. ## Sikres for ettertiden

Bjørn Furuborg. Foto: Torstein Øen

«Furuborg er i besittelse av nok gjenstander til å utstyre en komplett hjemmefrontshytte, loftsrom for produksjon av illegale aviser og loftsrom med radioutstyr for lytting og sending.» heter det i en detaljert kartlegging av samlingen, utført av Vest-Agder-museet. Samlingen skal etter planen stilles ut i samråd med Stiftelsen Arkivet, Hestmanden og Kanonmuseet.

«Rådmannen ser at det er nødvendig med et kommunalt engasjement dersom de viktigste gjenstandene i Furuborgs samling skal forbli i byen og sikres for offentlig tilgjengelighet i framtida.» het det i saksinnstillingen til bystyret.