Kirkemøtet i Den norske kirke har stemt ned åtte av 12 biskoper som ønsker å åpne kirken for vigsel av homofile og lesbiske.

Derfor ber nå Mette Gundersen om at ordfører Arvid Grundekjøn og bystyret stiller rådhuset til rådighet for kirkelig vielse.

Når kirken stenger døra, må samfunnet vise åpenhet.

I interpellasjonen viser Gundersen til at andre ordførere har tatt slike initiativ: «Ordfører i Oslo, Fabian Stang, er en av disse ordførerne. Han uttaler blant annet at det trolig er flere prester som ønsker å vie homofile par, og at de da trenger et egnet rom, all den tid Kirken med sitt vedtak utelukker kirkerommet til dette,» skriver Mette Gundersen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Fra sine egne også

Men det er ikke bare APs Mette Gundersen som bruker Oslos høyreordfører som eksempel. Også Helene Henriksen Knudsen fra ordførerens egen bystyregruppe forsøker å bevege Grundekjøn.

— Ja, når kirken stenger døra, må samfunnet vise åpenhet, sier Knudsen.

- Hva gjør du med det?

— Jeg sendte Grundekjøn en e-post i natt der jeg ba ham følge Fabian Stangs eksempel, sier hun.

Mette Gundersen skriver at «Rådhuset i Kristiansand er et ærverdig hus, som vil være en høytidelig ramme for vigsel. Etter det vi kjenner til, så har huset aldri blitt brukt til denne typen seremonier. Det har vi mulighet til å gjøre noe med og det vil være en flott gest av Kristiansand kommune å tilby rådhuset som arena for inngåelse av ekteskap.«

— Jeg er sikker på at det er flere prester som vil benytte seg av denne muligheten. Nå må vi i bystyret først vise at byen er raus og inkluderende, sier Mette Gundersen.

Tenke nøye først

Ordfører Arvid Grundekjøn vil ikke skynde seg og gjøre som Knudsen og Gundersen ber om.

— Først vil jeg vise til at det nå er jurister ute og forteller at slike vigsler ikke vil være juridisk holdbare. Juridisk sett vil altså en slik ekteskapsinngåelse mer være en politisk demonstrasjon enn en reell inngåelse av ekteskap, sier han.

- Vil du eventuelt i dette tilfellet åpne rådhuset for det du kaller «en politisk demonstrasjon»?

— Vi må tenke oss nøye om før vi gjør noe sånt.

- Betyr det ja eller nei?

— Vi må tenke oss nøye om, og det vil jeg først gjøre sammen med de andre i partiet og i bystyret. Ønsker ikke å si mer nå.

Grundekjøn gir uttrykk for forståelse for homofile og lesbiske som ønsker en kirkelig vigsel.

— I likhet med veldig mange har jeg forståelse for at kristne homofile ønsker kirkens velsignelse over ekteskapet sitt. Jeg er også opptatt av at Den norske kirke og andre trossamfunn må få anledning til å avklare sine forhold til vigsel av homofile uten at vi politikere legger oss for mye opp i det. Læreinnholdet må kirker selv bestemme, sier han.

Presters homo-vigsel ugyldig

Dersom en prest vier et homofilt par i rådhuset, vil ikke ekteskapet være gyldig.

Det er Ragnar Bredoch, jurist i Kirkerådet, som sier dette. Han viser til ekteskapslovens paragraf 16.1:

«Et ekteskap er ugyldig dersom en prest i Den norske kirke ikke har fulgt liturgi fastsatt av Kirkemøtet,» står det der.

— Så lenge ikke Kirkemøtet har fastsatt en vigselsliturgi for homofile par, har ikke prestene noe verktøy i verktøykassa si som de kan bruke dersom de ønsker å vie homofile - uavhengig av hvor det skjer, sier Bredoch.

Han understreker at han svarer som jurist, og at loven er slik uavhengig av hva han mener.

— Denne paragrafen kom inn i ekteskapsloven nettopp for å tydeliggjøre at ikke prester kan gjøre som de vil når de vier noen, men at de må holde seg til godkjente liturgier. Dersom et ekteskap ikke er gyldig, kan det for eksempel bli alvorlig for arvespørsmål dersom den ene i parforholdet dør, sier juristen.

- Løser ikke problemet

Bymisjonsprest Bjarte Leer-Salvesen liker at Helene Knudsen og Mette Gundersen vil åpne rådhuset for homofile som vil vies av en prest, men han sier dette «dessverre ikke løser problemet».

— Jeg opplever dette initiativet som positivt fordi de to uttrykker et ønske om å ivareta de homofiles rett til gifte seg i flotte rom, sier Bjarte Leer-Salvesen.

Bymisjonspresten i Kristiansand synes borgerlige vielser ofte skjer i alt for triste omgivelser, og ønsker velkommen at kommuners fineste lokaler stilles til disposisjon.

— Men det løser dessverre ikke problemet for homofile som ønsker å bli viet av en prest. Heller ikke vi prester som ønsker å vie homofile blir hjulpet av dette, for vi må ha en godkjent vigselsliturgi før vi kan vie homofile, sier han.