— Det er noe jeg tenker på nesten hele tiden, fordi jeg prøver å gå andre veier og ta andre valg for å gi meg selv følelsen av at jeg er original. Men så føler jeg likevel at jeg forsvinner i mengden. Det er utrolig kjedelig, sier Justvik-jenta Natalie Rekedal Holbrook.

Natalie Rekedal Holbrook. Foto: Eivind Kristensen

Hun er 16 år gammel og går på Kristiansand Katedralskole Gimle. Hun kaller seg «hipster», og liker å skille seg ut. I et innlegg i Fædrelandsvennen deler hun sine tanker — som hun tror mange kan kjenne seg igjen i.

Hele verden gjennom internett

— Jeg kan kle meg annerledes og gå med noe ikke så mange går med. Men uansett hva jeg går i, så er det noen andre i verden som kler seg akkurat samme.

- Du har veldig høye krav til originalitet?

— Og det er det som er så frustrerende. Kravene jeg setter er virkelig helt umulige. For å være helt original må man nesten ha blitt født på en øde øy.

- Er det noe med tiden nå, som gjør dette ekstra vanskelig?

— Nå som vi kjenner hele verden gjennom internett kan vi alltid finne andre som er like oss selv. Jo flere mennesker det blir, jo mindre del blir man av verden. Jeg synes egentlig det er veldig skummelt. Jeg føler meg nesten ubetydelig.

- Du er ganske ung da, og har mange år foran deg?

— Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre for å bli mer betydelig. Huff, nå høres det helt forferdelig trist ut, sier Natalie og smiler.

Vanskelig å ta valg

Mor Linda Rekedal Våge har lest innlegget til datteren, og har snakket en del med henne om temaet.

Nå som vi kjenner hele verden gjennom internett kan vi alltid finne andre som er like oss selv.

— Jeg tenker at utfordringen for unge i dag er at de har alle muligheter. Man kan ikke lenger skylde på at samfunnet former en til å bli slik og slik. Man kan velge å bli den man vil. Men så kan det bli så grenseløst at det blir vanskelig å ta et valg, sier Våge.

Natalie føyer til:

— Jeg aner ikke hva jeg skal bli fordi det er så sinnssykt mange udanninger å velge mellom.

- Hva trenger du for å ta det valget? Bedre rådgivning på skolen?

— Det er noe med det. Men så er det også noe med å finne ut selv hva man virkelig brenner for. Jeg vet ikke helt hva jeg virkelig brenner for, og det er også frustrerende. Det løser nødvendigvis ikke rådgivning på skolen, men erfaring med det man liker å gjøre best.