Ei tre år gammel jente som gikk i Lyngtua barnehage ble søndag fraktet til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Der fikk hun påvist smittsom hjernehinnebetennelse. Foto: Sigbjørn Utland
Et barn er innlagt på sykehuset i Kristiansand med hjernehinnebetennelse. Foto: Arkiv

LYNGDAL: Søndag ble ei tre år gammel jente som går i Lyngtua barnehage innlagt på Sørlandet sykehus Kristiansand med smittsom hjernehinnebetennelse.

— Det er ei tre år gammel jente som har fått påvist en smittsom variant av hjernehinnebetennelse. Hun er utenfor livsfare. Tilstanden hennes er bra takket være foreldrene som reagerte raskt og fikk barnet til legevakt og videre til oss, sier overlege Ole Bjørn Kittang ved barneavdelingen ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Overlege Ole Bjørn Kittang ved barneavdelingen ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Foto: Torstein Øen

Han legger til at sykdommen ikke smitter like lett som influensa.— Det er en smittsom variant av hjernehinnebetennelse som er forårsaket av meningokokkbakterien. Den er ikke ekstremt smittsom. Enkelte lever godt med disse bakteriene i halsen, mens andre kan bli veldig syke, forteller Kittang.

25 barn behandles

Kommunelege Tom Eikeland sier til Fædrelandsvennen at de har iverksatt tiltak for å forhindre smitte i barnehagen.

- Alle barna som gikk i samme avdeling som barnet blir behandlet med en kort engangsbehandling med penicillin. Det er for eventuelt å ta knekken på bakteriene dersom andre skal være smittet, sier han.

Det er mellom 20 og 25 barn som onsdag formiddag fikk penicillinbehandling av sykehuset.

— Barna får penicillinbehandlingen for å forebygge siden det er påvist hjernehinnebetennelse i miljøet. Videre undersøkelser vil avklare hvilken undertype av smittsom hjernehinnebetennelse dette er, og om det er behov for andre tiltak, eventuelt vaksinasjoner, sier Eikeland.

Enkelttilfelle?

Enhetsleder Anne-Lise Aagedal var ordnkapp om hendelsen ovenfor Fædrelandsvennen.

Ei tre år gammel jente som gikk i Lyngtua barnehage ble søndag fraktet til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Der fikk hun påvist smittsom hjernehinnebetennelse. Foto: Sigbjørn Utland

— Vi har informert alle foreldrene på en god måte og gjort det vi kan for både foreldre og barn, sier hun, og henviser til kommunelegen for ytterligere spørsmål. Kommunelegen sier at det er mye som tyder på at det kun dreier seg om et enkelttilfelle.

— Nå har det gått såpass mange døgn at man burde sett symptomer på smitte dersom det er en smittsom variant. Ingenting indikerer at det er flere som er smittet. Vi kan ikke si det sikkert ennå, men videre undersøkelser bør avklare det innen helgen, forteller kommunelegen.

Symptomer

Foreldre må være oppmerksomme på symptomer som høy feber, utslett som ikke går bort når man presser på det, hodepine og nakkestivhet i tillegg til barnets generelle allmenntilstand.

Et barn er innlagt på sykehuset i Kristiansand med hjernehinnebetennelse. Foto: Arkiv

— Det er viktig at foreldre, fastleger og legevakter er oppmerksomme på at det er påvist smitte i tilfelle de får inn barn med liknende symptomer, sier han.

Kan ramme alle

I februar ble et barn fra Moltemyrskogeninnlagt på sykehuset i Arendal med smittsom hjernehinnebetennelse.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan alle aldersgrupper kan få meningokokksykdom, men barn opp til fem år og ungdom mellom 13 og 21 år blir oftest rammet. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt og kan i verste fall ende med døden dersom den syke ikke får rask behandling.

Gjennomgått sykdom kan også gi følgetilstander som for eksempel hørselskader.