Hovedsete i Kristiansand vil si at universitetsledelsen skal sitte i byen sammen med ledelsen ved de fleste fakultetene.

— Det har nok ligget i kortene hele veien, og jeg tror ikke det er det temaet det blir mest diskusjon om. Kristiansand er studiestedet som har absolutt flest ansatte og studenter, og skiller seg ut som et hovedsete, sier Torunn Lauvdal, rektor ved Universitetet i Agder.

Rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen, tror heller ikke det er studiested det blir mest strid om.

— Hvis vi ser overordnet på UiA og HiT, er det vanskelig å komme utenom Kristiansand som hovedsete, så det har jeg ikke problemer med.

Fordeler

Utvalget foreslår flere muligheter til navn. Universitet Sør er et alternativ, et annet er Universitetet Sør – Norges pedagogiske universitet.

Et nytt universitet vil få rundt 15.000 studenter med dagens studenttall.

Rapporten peker på flere fordeler med å slå seg sammen. Universitet vil bli blant de største i Norge, målt i antall studenter. Det vil kunne styrke sine fagmiljøer, og bli ledende innen de store profesjonsutdanningene og på enkelte områder innen pedagogikk.

— For meg er det mange ting som er viktig. Det er viktig for regionen å få et tyngdepunkt mellom Oslo og Stavanger, og det er viktig at vi får sterke fagmiljøer. På noen slike områder vil vi kunne være ledende.

De peker også på ulemper. En fusjon kan føre til at ressurser blir brukt på intern strid om ressurser og lokalisering. Det vil også være vanskelig å lede et universitet med så mange forskjellige studiesteder.

— Hvis du snakker om intern strid om lokalisering, tror jeg ikke det blir et stort problem. Men det å få fagmiljøer til å samarbeide og det å lede en såpass stor organisasjon, kan bli en utfordring, sier Lauvdal.

Bestillingsverk

Spesielt på UiA er motstanden mot fusjon sterk. Ernst Håkon Jahr, dekan ved fakultet for humaniora og pedagogikk, ser på rapporten som et bestillingsverk .

— Det er absolutt ingen som vil ha fusjon. Det er ikke noe å tjene for noen på UiA. Vi greier oss veldig bra nå som vi har gjort siden 2007. Og du kan tenke deg for en energilekkasje det vil bli med en så organisasjon som er så spredt.

— Vil ikke fagmiljøene bli sterkere?

— Men hvordan kan det skje med noen i Kristiansand og noen i Bø? Det gir ikke sterkere fagmiljøer. Da må en stilling bli flyttet hvis noen slutter. Da vil du få den utviklingen vi har påpekt tidligere, med et studiested i Porsgrunn og et i Kristiansand.

Anbefaler fusjon

Rapporten skal nå behandles i prosjektstyret der Torun Lauvdal sitter. Deretter er det høringsrunde før saken blir avgjort i styrene.

Selv mener Torun Lauvdal at de to bør fusjonere.

— Jeg mener at det er mest som taler for en fusjon. En fusjon har alltid sine utfordringer. Vi må snakke om på lang sikt, og på lang sikt mener jeg dette er riktig. Det er min mening, men det er de to styrene som skal avgjøre dette.

Teknologi i Grimstad og helse i Porsgrunn

I tillegg til navn og hovedsete, har utvalget flere andre forslag til et fusjonert universitet.

• Ingen ansatte skal trenge å flytte som følge av en fusjon. Fakultetene vil ha ansatte og studietilbud på flere forskjellige studiesteder.

• Det skal fortsatt være like mange studiesteder: Kristiansand, Grimstad, Porsgrunn, Bø, Notodden og Rauland. Men Bø og Notodden skal ses på som ett studiested.

• Det fusjonerte universitetet vil ha mellom fem og sju fakulteter. I forslagene vil humanistiske fag ha hovedsete i Kristiansand, teknologi vil ha hovedsete i Grimstad og idrett, helse- og sosialvitenskap vil ha hovedsete i Porsgrunn.

Kristian Bogen vil ikke si noe om hvem han mener bør ha hovedsete i Telemark.

— Det som er viktig, er om de faglige inndelingene svarer på de faglige utfordringene. Det vil si om det vil skape gode studier og gode forskningsmiljøer.