-Bra at politimesteren har snudd, sier Ernst Olav Lunde. Foto: Olsbu, Erlend
bjart-2.jpg Foto: jarle r. martinsen
Ingve Flikka1.jpg Foto: Torbjørn Witzøe
Politiets PK 5.jpg Foto: Torstein Øen

— Jeg tar politimesterens begrunnelse til etterretning, og gleder meg til å lede arbeidet med å bygge opp den nye og sammenslåtte driftsenheten, som før sammenslåingen av politidistriktene på Sørlandet var en slagkraftig del av politiet i distriktet, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen. Utover dette ønsker han ikke å kommentere ansettelsen.

Da politimester Kirsten Lindeberg skulle ansette ny leder for den nye, sammenslåtte enheten i vestre del av Vest-Agder, søkte både politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal og lensmann Anne Margrete Ruud i Lyngdal sjefsjobben. De to har vært driftsledere i henholdsvis Mandalen (Mandal, Lindesnes, Marnadal og Audnedal) og Lister driftsenheter, som slås sammen.

- Mye uro

Men politimesteren valgte ikke å ansette noen av de to, og ville i stedet ansette en prosjektleder. Begrunnelsen var at de to driftsenhetene ikke var klare for en felles administrativ ledelse. Nå har Lindeberg snudd.

— Det ble mye uro blant ledere, medarbeidere og tillitsvalgte i Lister og Mandalen driftsenheter da jeg valgte en annen prosess for utvelgelse for leder, medgir politimester Kirsten Lindeberg.

— Angrer du på måten du har løst saken på?

— Saken har nå fått en god løsning. Men hadde jeg på forhånd forstått at min avgjørelse hadde vakt så sterke reaksjoner, ville prosessen blitt lagt opp på en annen måte. Ingen leder er tjent med at det settes fokus på prosess i stedet for på sak, svarer politimesteren.

Ernst Olav Lunde, hovedtillitsvalgt for de politiansatte i Agder politidistrikt, sier det var mange som stilte spørsmål ved politimesterens måte å håndtere sammenslåingsprosessen på.

— Jeg skulle gjerne sett at prosessen hadde vært annerledes. Men det er tillatt å gjøre feil, og det er bra at politimesteren har snudd, sier Lunde.

Starter 1. mai

23. januar var politimesteren i møter med seksjonsledere og med tillitsvalgte. Uka etter ble enkelte av de berørte informert om den nye avgjørelsen.

— I møte med lensmenn og seksjonslederne i Mandalen og Lister, og i møte med tillitsvalgte, ble jeg oppmerksom på at det var stor misnøye med at en prosjektleder i en overgangsfase skulle stå for oppbyggingen av driftsenheten og ivareta lederfunksjonen. Det var avgjørende å få prosessen inn i et riktig spor. Etablering av den nye driftsenhet måtte ikke sakke akterut i forhold til utviklingen av Agder politidistrikt for øvrig. Jeg kom derfor til at det ble riktig å skrinlegge prosjektlederstillingen, sier politimesteren.

— Gabrielsen og Ruud fikk deretter konkurrere om å bli ny driftsenhetsleder. Gabrielsen ble etter en helhetsvurdering ansett som den best kvalifiserte. Han går inn i denne funksjonen 1. mai, samme tidspunkt som i resten av politidistriktet, legger Lindeberg til.

Anne Margrethe Ruud sier hun ønsker Gabrielsen lykke til som sjef. Utover at hun også ønsket sjefsjobben, avslår hun å kommentere saken. Ruud fortsetter som lensmann i Lyngdal.

- Som lyn fra klar himmel

— Vi reagerte på at politimesteren opprinnelig valgte å vrake både Gabrielsen og Ruud som leder av den nye driftsenheten, sier Inge Flikka, hovedtillitsvalgt for de politiansatte i Lister driftsenhet.

— Det var ikke i tråd med den prosess det var lagt opp til, og den omstillingsavtalen vi hadde inngått, hvor en av forutsetningene var at de to skulle ha fortrinnsrett til jobben som leder.For oss kom hennes avgjørelse som lyn fra klar himmel. Mange har stilt spørsmål ved politimesterens avgjørelse. Derfor ba vi om et møte med ledelsen, og etter dette møtet snudde politimesteren, legger han til.

Han undrer seg over at ledelsen antydet at politiet i vest ikke var klar for en sammenslåing og en felles administrativ ledelse.

— Vi har samarbeidet i flere år, og det var en frustrasjon blant de ansatte da vi leste politimesterens begrunnelse, sier Flikka.