— Dette er ikke bra for våre abonnenter og vi mener at det heller ikke er i samsvar med den avtalen vi har med Returkraft, sier Alf Gottfred Møll, daglig leder i Maren, renovasjonsselskapet for Mandal og omegnskommunene.

Avfall fra Mandalsregionen går i dag til forbrenning hos Returkraft, som på grunn av store underskudd øker prisene for å ta imot søppelet. For Maren betyr det at de må betale rundt 9,5 millioner i året.

Det er en økning på to millioner, og regningen blir sendt til innbyggerne. I Mandal og omegnskommunene øker renovasjonsavgiften med 450 kroner i året.

Tar regningen

Returkraft har selv forklart økningen med lave priser på industriavfall. Dermed øker de prisene for husholdningsavfallet der det ikke er markedspris. Her har også kommunene plikt til å levere til Returkraft. For Marens del dreier det seg om en ti-årig kontrakt.

Marens advokat, Bjørn Stordrange, mener at Returkraft bryter prinsippet om selvkost. Det vil si at ingen skal tjene penger på søppelforbrenning.

— Maren kan ikke akseptere at regningen blir veltet over på forbrukerne. De vil beskytte forbrukerne mot at de skal ta dette tapet og derfor tar vi dette til voldgift, sier Stordrange.

Han sier Maren helst hadde ønsket å ta saken i tingretten, men at de i kontrakten er forpliktet til å avgjøre saken med voldgift.

I retten

Voldgift et innebærer at det faller en dom som ikke kan ankes og som begge må rette seg etter.

— Vi har en leveringsavtale og en kontrakt som vi mener ikke blir fulgt. Vi tenker på våre abonnenter, og når vi ikke blir enige, ender vi opp med en slik tvist, sier Møll.

Maren mener at det selvkostprinsippet innebærer at de skal betale rundt 1000 kroner per tonn. Det vil si rundt fire millioner mindre per år.

— Det er det vi har stipulert, og det er det dette ligger på andre steder, sier Møll.

Konsekvenser

Administrerende direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik, bekrefter at saken går til voldgift siden de ikke klarte å bli enige med Maren om hvordan avtalen skulle forstås.

— Det dreier seg om hvordan selvkostberegningen skal forstås og på hvilken måte den konkurranseutsatte delen skal tas inn i regnskapet. Det er mye juss, og da har det vært vanskelig å bli enige, sier Døvik.

Skulle Maren få gjennomslag for sitt syn i voldgiftssaken, vil trolig også de andre selskapene betale mindre for avfallet de leverer. Også i Kristiansand økte renovasjonsavgiften i 2014 og en gjennomsnittelig husstand måtte ut med 186 kroner mer.

— Vi må selvsagt forholde oss til en voldgiftsdom både regnskapsmessig og driftsmessig. Hva det konkret innebærer har vi enn så lenge ikke brukt mye tid på. Vi mener at vår tolking er den rette og fokuserer på å argumentere for det, sier Døvik.

— Hva vil konsekvensen for Returkraft være hvis Maren sier opp avtalen når den går ut?

— Vi ønsker å behandle så mye som mulig av Agder-avfallet, så det vil være beklagelig. Men det er en avgjørelse de får ta på fritt grunnlag.

Må betale mer

Det er ikke bare Mandal som opplever økt renovasjonsavgift på grunn av underskuddene ved Returkraft.

For et standard abonnement må du betale mer de fleste steder i landsdelen.

• I Kristiansand, Søgne, Vennesla og Songdalen, må du betale 3920 kroner i renovasjonsavgift i 2014. Det er 186 kroner mer enn i fjor.

• I Lillesand må du ut med 4069 kroner i året. Det er 149 kroner mer enn i 2013. • I Mandal må du betale 3351 kroner i renovasjonsavgift. Det er 447 kroner mer enn i fjor.

• I Lindesnes, Marnardal og Audnedal må du betale 3264 kroner i 2014. Det er 450 mer enn i fjor.