Erna Solberg kom til sine egne på Ernst Hotel. Hun svarte på applausen med å hylle det hun mener er sørlendingers sterkt forberede selvbilde Foto: Torstein Oeen
Erna Solberg kom til sine egne på Ernst Hotel. Hun svarte på applausen med å hylle det hun mener er sørlendingers sterkt forberede selvbilde Foto: Torstein Oeen

— Det er så bra. Nå hører jeg om det levende, spreke og utviklende Agder. Jeg tror vi kan snakke om en stor endring i landsdelens selvbilde på få år. Det er slutt på tiden da dere så på dere selv som ferielandsdelen hvor det kom noen klimaflyktninger fra Nord-Norge og Vestlandet, sa Erna Solberg da hun talte vil rundt 100 høyremedlemmer på Ernst Hotel mandag kveld.

- Før bakstreversk, nå ambisjoner

Solberg mener å se et offensivt Sørlandet, hvor refrenget er helt annerledes enn da hun var kommunalminister for ti år siden.

— Da snakket dere mest om dårlige levekår, lav utdanning, og mye handlet om Sørlandet som den kvinnefiendtlige og bakstreveske landsdelen. Nå hører vi mest om Node, forskning og store ambisjoner. Det er stor endring, sa hun og fikk applaus.Tirsdag taler hun på den store Agderkonferansen, som hun mener er et godt eksempel på hva "det nye Sørlandet" er blitt. På konferansen skal forskere, næringslivsfolk, politikere og andre samles for å sikre landsdelens plass som landets fremste eksportregion.

— Akkurat slik jeg vil ha det. Min regjering mener landet bygges nedenfra og opp, ikke gjennom direktiver. I så måte går Sørlandet foran nå, sa hun.

Vil forsere E 39

Høyrefolk fra Flekkefjord hadde brukt fire timer på E 39 for å høre Erna. De fikk løfter, men ikke konkrete.

— Vi ønsker å forsere utbyggingen av E 39. Det er et av landets viktigste veiprosjekter. I valgkampen lovet vi firefelts E 39 mellom Kristiansand og Vigeland innen ti år. Jeg kan ikke love mer enn det nå, men jeg kan si at vi har ambisjoner om fortgang, sa Erna Solberg.

Hun varsler at E 39 kan bli utbygd av det nye planlagte statlige selskapet som skal se større veiutbygginger i sammenheng.

— Vi må få alt det nye institusjonelle på plass først, og vi jobber hardt. Jeg skjønner dere godt. Samtidig må vi også si at mye er skjedd siden Johnny Bernander og Sørlandets næringsliv demonstrerte utenfor Stortinget. E 18 hører vi ikke så mye mer om, sa statsministeren.

Ingen planer om fengsel

Høyres gruppeleder i Kristiansand, Hans Otto Lund, ville vite når Agder får nytt fengsel. På det punktet kunne ikke Erna Solberg love noe som helst.

— Fortsett å jobbe med prosjektet, dere, så skal vi se. Men vi må først se på hvor behovet er størst. På varetektssiden er nok det i Oslo i øyeblikket. Vi trenger flere fengselsplasser, men hvor vi skal bygge, er for tidlig å si. Vi ser også på muligheten for å kjøpe ledige fengselsplasser i Sverige, sa statsministeren.

Erna Solberg brukte store deler av talen på å snakke om de samme sakene som i valgkampen, og hun sa at mange vil bli lei av henne etter hvert.

— Vet dere hva jeg har oppdaget de første 100 dagene? Det er utrolig lett å bli distrahert av dagsaktuelle hendelser og debatter. I Norge har vi en tendens til å si: "det trenger vi ikke debattere, det er vi enige om". Jo, vi må snakke mye mer om det vi er enige om, ellers blir det ikke gjort, sa hun og gjentok valgløfter om kunnskap, forenkling og bedre rusomsorg.