— Vi ble kontaktet av ei dame som presenterte seg som Stine Tangerud, forteller Benedicte Mathisen (19) fra Vennesla. Hun og familien la nylig valpen Claus ut for salg.

Forrige uke ble en 23 år gammel kvinne, som er bosatt i Kristiansand, pågrepet av politiet etter å ha forsøkt å svindle til seg hunden.

Viste stor interesse

Historien startet med at 23-åringen viste interesse for å kjøpe valpen, som er av typen Staffordshire bull terrier.

Valpen Claus bodde hos den siktede kvinnen i seks dager, før han ble gjenforent med eierne. Foto: Reidar Kollstad

— Hun var hjemme hos oss i en time, der hun fortalte om livet sitt og hvor vant hun var med hunder, forteller Mathisen.

Det ble avtalt å skrive kontrakt noen dager senere, og hunden ble overlevert. Kvinnen, som opprinnelig er østlending, oppga først at hun bodde på en adresse i Oslo.

- Fikk ikke kontakt

Kort tid etter at valpen var overlevert, gjorde kvinnen seg utilgjengelig på mobiltelefon. Avtalen var at kontrakten skulle skrives ferdig i Oslo. Da familien dro til Oslo for å treffe 23-åringen, var hun ikke på den oppgitte adressen. Familien begynte å ane at det var ugler i mosen.

— Vi valgte altså først å tro på henne. Men vi var for naive. Da jeg søkte etter «Stine Tangerud» på Facebook og på 1881, viste det seg at hun ikke eksisterte, forteller Mathisen.

Advarer

Da kvinnen var på besøk hos familien, ble det tatt et bilde av henne. Det ble sendt ei melding til kvinnen. Budskapet var at hun ville bli politianmeldt hvis hun ikke leverte tilbake den stjålne hunden. Det ble også understreket at det fantes et foto av henne. Meldingen medførte at kvinnen møtte familien i Kristiansand søndag forrige uke. Hunden ble da levert tilbake, etter seks dager.

Benedicte Mathisen (19) er lettet over at valpen kom til rette, etter at den ble forsøkt stjålet av en 23 år gammel kvinne. Foto: Reidar Kollstad

I tillegg ble politiet varslet, og kvinnen ble anmeldt. Det medførte at hun ble arrestert.

— Det er skammelig at noen kan oppføre seg som denne dama, påpeker Mathisen, som sier at hun har fått informasjon om at 23-åringen tidligere blant annet skal ha flere hundehistorier på rullebladet. I tillegg skal hun ha leid leiligheter uten å betale for dem.

— Vi ønsker å advare folk, og oppfordrer andre som har blitt lurt av henne til å kontakte politiet, understreker hun.

Kjenning av politiet

Kvinnen ble sittende i arresten i Kristiansand fram til hun ble avhørt mandag.

— Hun er kjent av politiet fra før, og har drevet med bedrageri og tyveri tidligere, bekrefter Bjørn Rødland, fungerende etterforskningsleder og leder for allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

Valpen, som er av typen Staffordshire bull terrier, er nå hjemme i Vennesla. Her er han sammen med Benedicte Mathisen (19). Foto: Reidar Kollstad

— Vil du advare andre mot henne?

— Generelt bør man ikke foreta en handel før pengene for varen er mottatt, sier Rødland, som påpeker at det er svært vanskelig å spore opp personer som operer med falskt navn.

Har innrømmet forholdet

23-åringen har i avhør innrømmet at hun forsøkte å gjennomføre et bedrageri.

— Det er for tidlig å si hva som blir straffen for handlingen, men det kan ende med ei bot. Det er juristen som avgjør dette, opplyser etterforskningslederen.

- Er det aktuelt å utvide siktelsen hvis flere forhold kommer fram i lyset?

— Ja, i det øyeblikket vi får inn anmeldelser fra publikum som har opplevd tilsvarende episoder, vil disse sakene bli etterforsket.