Ikke siden abortkampen på slutten av 70-tallet har flere meldt seg ut av Den norske kirke.

— Det gjør absolutt inntrykk, sier biskop Stein Reinertsen.

Den norske kirkes ferskeste oppdatering viser at 11.200 medlemmer meldte seg ut av Den norske kirke i 2014. ## Dobling

— Når vi nå skal kvalitetssjekke tallene, kan det bli noen marginale justeringer, sier direktør Ole Inge Bekkelund i avdeling for kirkeordning i Kirkerådet, som lar Fædrelandsvennen få tilgang til tallene. Bekkelund bekrefter at fjorårets tall er en dobling av det normale, og viser til at Kirken mottok 5464 utmeldinger i 2013, 5258 i 2012, mens det i 2011 var 7047 som meldte seg ut.

Og det er kun ett år hvor Den norske kirke har mottatt flere utmeldinger enn i fjor. Det var i 1978. Da meldte 11.755 seg ut.

— Den gangen var det abortdebatt og demonutdrivelse som lå bak, sier Pål Ketil Botvar. Han er statsviter og forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO).Botvar forteller også at en kirkelig helvetesdebatt i 1983 løftet utmeldingstallene det året til 9900. Ellers er det i forbindelse med valget i 2009, da mange oppdaget at de var medlemmer i Den norske kirke uten å egentlig ønske det, at tallet var så høyt som 10792. Les også:

|

Som ellers i landet

Også på Sørlandets kirkekontorer har bunken utmeldinger i 2014 vært dobbelt så stor som vanlig.

Margareth Monstad, leder for Servicetorget i Kristiansand kirkelige fellesråd, opplyser at de har mottatt 395 utmeldinger i Kristiansand 2014. Året før var tallet 222, mens «det normale» er om lag 200. I Mandal er tendensen den samme — eller noe verre; der fikk de 53 utmeldinger i fjor, mot drøyt 20 til vanlig. Slik er det også i Lillesand. Der får de 15 utmeldinger normalt. I 2014 fikk de 42. - Hva synes du om utmeldingstallene i 2014, biskop Stein Reinertsen?

— Vi har ingen å miste, men før Kirkemøtet visste vi at vi uansett vedtak kunne få en slik reaksjon. Når Kirken drøfter saker som engasjerer og som stikker dypt, vil det alltid være noen som velger melde seg ut når utfallet blir et annet enn de ønsker. Kirkens ekteskapsforståelse er absolutt en slik sak, sier agderbiskopen.

2,9 promille av medlemsmassen

- Hva vil du gjøre for at utmeldingstallene skal reduseres?

— Det spørsmålet har jeg ikke noe enkelt svar på, for vi er nødt til å ta stilling til saker som engasjerer og som kan føre til utmeldinger. Om lag 11.000 utmeldinger er høyt, samtidig utgjør det ikke mer enn 2,9 promille av medlemsmassen. Det betyr at de aller fleste av dem som var misfornøyde med resultatet og ønsket en åpning for likekjønnet ekteskap, likevel valgte å stå i kirken. Det er jeg glad for.

- Betyr det du sier nå at de rekordhøye utmeldingstallene for 2014 ikke gjør særlig inntrykk på deg?

— Nei, dette gjør absolutt inntrykk. Hvert medlem er umistelig, men vi kan aldri unngå at enkelte forlater oss. Dessverre, sier Reinertsen.

Innmeldinger som vanlig

Mens reaksjonene på kirkelige stridsspørsmål gjør utslag på antall utmeldinger, er innmeldingstallene mer stabile.

Den norske kirke mottok 1100 innmeldinger i 2014. — Dette er normalt, sier Kirkerådets Ole Inge Bekkelund.

Han opplyser at Den norske kirke på landsbasis i 2013 fikk 1063 innmeldinger og 1161 året før.

Heller ikke på Sørlandet var antall innmeldinger bemerkelsesverdig endret i 2014. For 48 sjeler meldte seg inn i Den norske kirke i Kristiansand, mot 49 året før.

Fire 2014-innmeldingene i Mandal er noe færre enn normalt, mens Lillesands tre innmeldinger i fjor, er som det har vært de siste årene.