EGERSUND: Vi var på vei til Stavanger da bussen ble vinket inn til kontroll av Statens vegvesen. Bussjåføren gikk ut for å snakke med kontrollørene, og etter et kvarter gikk vi ut for å spørre hva som var på gang. Da var han i full gang med å ringe til noen andre. Vi fikk beskjed om at vi ikke kom videre, fordi sjåføren manglet noen papirer, sier Amanda Perstrup.

Hun er nestleder i Erasmus Student Network (ESN) Agder, som er en organisasjon for internasjonale studenter. De var på vei mot Stavanger for å gå tur til Prekestolen lørdag ettermiddag. Den turen måtte utsettes.

Ventet i tre og en halv time

— Det tok tre og en halv time før vi fikk en ny sjåfør. Det kom veldig lite informasjon underveis, noe som var utrolig frustrerende. Studentene vi har med oss er fra hele verden, og mange er her kun for et semester, så det er viktig at de skal få se landet vårt. Preikestolen bør man ikke gå opp til når det er mørkt, så derfor ble vi litt stresset da det tok så lang tid. Det endte med at vi heller tar turen til Prekestolen i morgen, sier Perstrup.

Det var på Krossmoen kontrollstasjon i Egersund kommune at bussen ble stoppet.

- Misforståelse

— Sjåføren manglet yrkessjåførkompetanse, noe alle som driver transport mot vederlag må ha. I dag stoppet vi fire turbusser for kontroll, og tre av disse ble kjørt av sjåfører som manglet rettigheter for å kjøre, sier trafikkinspektør Kenneth Holm Vestby i Statens vegvesen.

I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at bussen ble operert av Haga buss. Det stemmer ikke. Det er Norwegian Tour Buses/Norske Turbusser AS som opererte turen.

Rajinder Singh Rihal i Norwegian Tour Buses/Norske Turbusser AS sier til Fædrelandsvennen at det ikke er deres feil.

— Det er en misforståelse. Sjåføren har tatt kurset, sier Rihal.

- Trodde papirene ble sendt automatisk

Dette bekrefter sjåføren overfor Fædrelandsvennen.

— Jeg har brukt 140 timer på kurset. Jeg trodde papirene ble sendt til veivesenet automatisk, men det ble ikke gjort. Der gjorde jeg nok en feil, sier sjåføren.

Han sier dette ble opplyst på stedet. Likevel fikk han ikke kjøre videre.

— Det var veldig overraskende at vi skulle få problemer med papirene. Man forventer kanskje slikt i andre land, men ikke i Norge. Vi vil ha et møte med busselskapet om dette, for vi har hatt problemer med dem tidligere dette semesteret også, sier Perstrup.

— Sjåføren blir anmeldt av oss, så tar politiet saken videre, sier Holm Vestby.