LILLESAND: — Nettstedet tilegnes et par personer i politiet og rettssystemet. Jeg vil sette fokus på surr og udugelighet i offentlig forvaltning, sier Yndesdal.

For to år siden fikk han skattemyndighetene og politiet på nakken. Da han for ett år siden ble tiltalt og kastet ut av lokalpolitikken, reiste han taus fra Lillesand. Nå synger han ut og vil starte et nettsted hvor folk kan komme med ytringer om udugelighet i det offentlige systemet.

— Det finnes mye udugelighet, men jeg er skremt over at udugelighet også skjer i politiet og rettssystemet, sier Yndesdal.

Den frittalende Frp-mannen sikter til rettssaken mot ham i Kristiansand tingrett i fjor. Politiet klarte ikke å få tak i Yndesdal, men fikk tingretten med på at saken likevel skulle kjøres.

Pinlig.

— Jeg skrev anke til Agder lagmannsrett, som opphevet dommen fordi jeg ikke var lovlig innkalt. Det må være pinlig for politiadvokaten, sier Yndesdal.

Det var Hilde Almåsstø som var politiadvokat i saken mot Mogens Yndesdal. Hun vil ikke diskutere saken i media, men sier dette:

— Han står fritt til å omtale den prosessen som han vil, sier hun.

I ett år kjempet han for å få politiet til å frigi saksdokumentene i skattesaken. Det var i disse dokumentene han så hvem som ivret etter å baksnakke han.

Etter å ha fått sakspapirene ba Yndesdal om 15 vitner og saken måtte utsettes på ny til 14. mai i år.

— På ny har politiadvokaten surret det til. Sakspapirene fikk jeg like før påske. Jeg vet ikke om det er udugelighet eller maktarroganse som ligger bak, sier en kampklar Yndesdal.

Ikke bitter.

  • Det er det nok ikke alle som er klar over at politiet noterer alle navn. Men jeg røper ikke hvem som har snakket nedsettende om meg, sier Yndesdal.

— Jeg er ikke bitter, men ser klinkende klart hvem som er mine venner. Jeg ser også hvor ondskapen sitter. Det var flere som ville «hjelpe» politiet i saken mot meg. Både private og kommunalt ansatte, sier 61 år gamle Mogens Yndesdal.

61-åringen var en godt likt planutvalgsleder da det i februar i fjor ble kjent at han nektet å vedta et forelegg på 87.433 kroner for ubetalt skatt og manglende selvangivelse. Nå bor han på Hamar, lever av purserpensjonen fra SAS, sysler med noen prosjekter, blant andre nettstedet udugelig.no.

— Jeg erkjenner ikke straffskyld, men det ble vanskelig å drive firma og samtidig være så politisk aktiv, sier Yndesdal.

Da skattesaken ble kjent gikk Yndesdal ut i permisjon. Det ble deretter slått fast at han ikke kunne fortsette i lokalpolitikken fordi ligningsmyndighetene mente han bodde i Arendal.

— Jeg var bosatt i Lillesand. Det var feil avgjørelse, sier Mogens Yndesdal, som vil tilbake i politikken.

Tekst: Helge Corneliussen

helge.corneliussen@fvn.no - 38 11 35 75