OSLO: Så langt har politiet mottatt over 100 tips og fått innmeldt ytterligere 13 forhold som tidligere ikke var innrapportert etter at fantomtegninger ble offentliggjort av mannen som er mistenkt for rundt 100 overgrepssaker over hele Sør-Norge .

– Det vi savner er tips som kan forklare den geografiske spredningen på overgrepene. Vi tror det må være en link, og er interessert i alle forslag som kan bringe oss videre, sier politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt til NTB.

«Lommemannen» antas siden januar 2005 å ha begått overgrep i Høyanger, Nesbyen i Hallingdal, på Jevnaker, i Odda, Hønefoss, Ålesund, Molde, Førde og Skjolden i Sogn og Fjordane. Mange av overgrepene har skjedd i tilknytning til en helg.

Under sommerstevnet 13. juli 2002 i Sarons dal i Kvinesdal og på Hamresanden camping i Kristiansand 12. juli 2003 skal mannen ha forgrepet seg seksuelt på to mindreårige gutter.

Søker fellesnevnere

Den første tiden skjedde overgrepene stort sett i områder rundt Oslofjorden, og mannen har så vidt politiet kjenner til ikke operert lenger nord enn Trondheim. Politiet leter nå etter fellesnevnere for stedene der mannen har utført overgrep spesielt i den siste perioden fra januar 2005. – Det er påfallende hvordan han for eksempel kan ha utført to overgrep i løpet av seks uker på Jevnaker, men også vært i Odda og Hønefoss i mellomtiden, sier Kile Berg.

Politiet ønsker tips som kan sette dem på sporet av om mannen i jobbsammenheng kan ha hatt ærender på overgrepsstedene.

– Vi lurer på om det for eksempel finnes bedrifter på disse stedene som kjøper spesielle varer, eller transportruter som sammenfaller med mannens mønster. Men vi trenger hjelp, sier Kile Berg.

Overgrepsforsøk

Politiet er glade for alle tipsene som hittil har strømmet inn i saken og opplyser at fem navngitte menn på bakgrunn av tipsene har fått prioritet i etterforskningen.

Nå håper imidlertid etterforskerne på tips av en annen type – fra unge gutter som er forsøkt overgrepet, men som har takket nei til mannens oppfordringer om å lete etter gjenstander i lommen hans.

– Vi mener det ville være underlig om mannen har lykkes i alle sine forsøk på overgrep når han har holdt en så høy frekvens, sier politiadvokaten.

Hun framholder at observasjonene til fornærmede i overgrepssaker av naturlige grunner gjerne konsentrerer seg mest om selve overgrepet.

– Derfor kan observasjoner fra dem som ikke har gått gjennom selve overgrepet ofte være mer rikholdige på detaljer rundt utseende, klesdrakt, eventuelt kjøretøy og lignende, sier Kile Berg.

Tok pause

Overgrepene har foregått over to perioder mellom år 2000 og fram til i dag. Etter at det ble offentliggjort videobilder av mannen i september 2003, var det en pause i overgrepene på 15 måneder.

Politiet har søkt blant straffedømte som har vært inne til soning i denne perioden, men uten å komme fram til noe konkret.

– Vi er fortsatt i en fase der vi samler inn informasjon, og det er derfor viktig at tipsstrømmen ikke stopper opp, sier Jorid Kile Berg

«Lommemannen» opptrer gjerne uten undertøy og det er ingen bukselomme der hvor den normalt skal være. Dermed kommer guttene ufrivillig i kontakt med mannens kjønnsorgan. Som «takk for hjelpen» har han gitt barna småpenger, fra 20-kronersmynter til sedler opp til 200 kroner.