KRISTIANSAND: Leilighetene ble kjøpt til pålydende, henholdsvis 1,2 og 1,1 millioner kroner, med formål utleie. Siden har prisveksten i strøket vært formidabel.

— Om Jesus kom og spurte, hadde jeg vært helt avslappet. Dette er helt renhårig, jeg har ikke gjort en ting jeg ikke kan stå inne for, kommenterer Claus Eftevaag, leder for ABCenter Fritid.

ABCenter Kristiansand granskes nå av Kredittilsynet for mulig egenhandel. Foreløpig er det kun fritids- og nybyggavdelingen som er under lupen - inspektørene tilbrakte i juli én dag i hver avdeling for å saumfare papirer.

Selv avviser de to profilerte ABCenter-ansatte at de har kjøpt «i egen butikk», fordi handelen gikk gjennom en annen avdeling - ABCenter Nybygg. Leilighetene ble kjøpt etter at de hadde ligget ute for salg en stund.

— Nei, der føler jeg meg trygg. Ærlighet og etikk setter jeg i høysetet. Men har vi gjort noe kritikkverdig, skal vi stå for det, sier Dag Thomassen, kommunikasjonsdirektør i ABCenter Holding.

Han mener handelen på Lund ikke kan kritiseres fordi den fant sted ved årsskiftet 2003/2004, et halvt år før loven som forbyr egenhandel ble skjerpet.

- Butikk i butikk

En annen profilert Kristiansands-megler er imidlertid klar i sin tale:

— Jeg oppfatter ikke butikk i butikk for å være god meglerskikk, sier Espen Solum.

— Men oppfatter du at denne handelen på Lund er «butikk i butikk»?

— Selvfølgelig er det det, svarer eiendomsmegleren, som i dag er fylkesleder i Huseiernes Landsforbund og tidligere har vært formann i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Etter at Kredittilsynet sist vinter fratok Notar i Bergen bevillingen, har ABCenter skjerpet sitt interne, etiske regelverk. Heretter får ingen ansatte i Kristiansand kjøpe bolig gjennom meglerkontorene i samme by.

— Det er ikke riktig at man skal kunne kjøpe bolig i en annen avdeling i samme selskap. Uansett kan det mistolkes, begrunner Dag Thomassen overfor Fædrelandsvennen.

Han bekrefter samtidig at leiligheten han bor i på Presteheia ble kjøpt gjennom ABCenter Nybygg, også dette før loven ble skjerpet.

På tilliten løs

Espen Solum er kritisk til at meglerkonkurrentens nye praksis først ble innført fra 2006, og viser til at den nye loven om egenhandel har vært på trappene siden 2002. — Dette har ikke vært noen ukjent problemstilling for oss som har jobbet lenge i bransjen. De forskjellige versjoner av loven har sagt noe om egenhandel helt siden 1989, slik at når megleransatte skal kjøpe hus, er de henvist til konkurrenten, understreker Solum, som driver EiendomsMegler 1-kontoret i Kristiansand.

Han mener man ikke behøver være «rakettingeniør» for å forstå at meglere som kjøper leiligheter i eget selskap kan være med å jage opp salget på det åpne marked.

— Hvis mange leiligheter allerede er solgt, må man hive seg fort på, forklarer Solum.

Enhver sak der egenhandel avsløres er etter hans syn egnet til å devaluere tilliten til bransjen.

- To saker i grenseland

Ifølge ABCenters administrerende direktør har Kredittilsynet utelukkende gransket forhold fra tiden etter at den nye loven trådte i kraft i 2004. — Det kan være kanskje to saker som ligger i grenseland. Da gjør man en vurdering på om disse er kritikkverdige, det kan jo hende, uttaler Per Madland til Fædrelandsvennen.

Forholdene skal stamme fra 2004 og 2005, begge ved handel gjennom nybyggavdelingen, som har 70-80 prosent av leilighetsmarkedet i Kristiansand. Den ene ble kjøpt av en ansatt i annen avdeling, den andre av en slektning.

Om Espen Solums uttalelser sier han følgende:

— Så lenge vi følger regelverket til punkt og prikke, kan vi ikke bebreides. Det er fryktelig lett for en konkurrent å si dette, jeg skjønner det, kommenterer Madland.

Han oppfatter leilighetshandelen til Eftevaag og Thomassen som uproblematisk, og hevder den heller ikke ville blitt rammet av dagens lovverk.