MARNARDAL: — Jeg synes det er utrolig trist og veldig beklagelig at Mildreck opplevde skoletiden i Marnardal som vond. Men samtidig er det viktig for meg å få fram at ansatte ved Marnar ungdomsskole slår hardt ned på, og jobber godt i kampen mot mobbing og rasisme, sier skolesjef i Marnardal kommune, Liv Landaas.

Hun var inspektør ved ungdomsskolen da Mildreck Salazar gikk der som elev. I Fædrelandsvennen mandag fortalte den nå 19 år gamle jenta om flere grusomme episoder fra skolen. Det ble tegnet hakekors på pulten, og tagget slagord mot innvandring på veggene.

— Ingen gjorde noe for å støtte meg, sa Salazar til avisen.

  • Jeg kjenner ikke til episodene med hakekorset, men kom selv til skolen den morgenen bygningene var fulle av rasistisk tagging. Vi anmeldte episoden øyeblikkelig, og en halvtime etterpå kom det fram at eldre elever sto bak ugjerningen. Anmeldelsen ble opprettholdt, og saken gikk i konfliktrådet, forteller skolesjefen.

De skyldige måtte male over taggingen i skoletiden, og si unnskyld til de 10-15 elevene med utenlandsk nasjonalitet.

— Hva ble gjort for å ta vare på ofrene for mobbingen?

— Jeg regner med det ble snakket i klassene, men så lenge Mildreck sitter igjen med slike inntrykk, har vi ikke gjort nok, innrømmer skolesjefen.

Hun mener likevel at de voksne ved skolen ikke ser gjennom fingrene på mobbing.

— Lærerne kan ikke fange opp alt som skjer når elevene er alene, men jeg er trygg på at de tar tak i episoder som de ser eller får høre om, sier Landaas.

Hun forteller at det årlig gjennomføres undersøkelser om mobbing ved skolen.

— I tillegg følges elevene opp ved hjelp av ulike samtaler, sier skolesjefen.