LYNGDAL: — Jeg er glad for at vi har landet på en løsning hvor vi fortsatt kan være i Lyngdal, sier Geir Drangsland.

Han er styreleder i Fibo-Trespo AS og hovedaksjonær i Byggma ASA.

De siste årene har Fibo-Trespo AS utviklet seg til å bli en av de største aktørene innenfor byggevarebransjen i Norge. Fabrikken produserer baderomspaneler, benkeplater og skjermvegger i laminat og har en betydelig omsetning av handelsvarer. I 2005 hadde fabrikken en omsetning på 172 millioner kroner.

Den nye fabrikken har en grunnflate på 11.400 kvadratmeter. Dagens fabrikk måler 7000 kvadratmeter og holder til i leide lokaler på Rom i Lyngdal.

Estetisk fabrikk

Drangsland var opptatt av det estetiske under planleggingen av den nye fabrikken. Når fabrikken står ferdig i januar neste år, vil den åpenbare seg i tegl, stål, glass, naturstein og tre.

— Jeg hadde en visjon om å lage en vakker fabrikk. Vi tar oss råd til å legge i noen ekstra millioner for å få en estetisk fabrikkbygning, sier Drangsland.

Bygget er en stålkonstruksjon med to fasader i tegl og to i stålkledning. Kontordelen har fasade i glass, naturstein og tre. Store glassflater brytes av veggskiver i naturstein og trekledning i Sibirsk lerk. Uteområdet har murer i naturstein, helleganger, grøntanlegg og et vannbasseng knyttet til personalkantinen.

Den nye fabrikken har et bruksareal på 12.700 kvadratmeter. Kontorbygget er i tre etasjer og har i tillegg utstilling av Byggmas produkter.

Tomten på Kvavik er på 37, 7 dekar og gir mulighet for dobling av fabrikkens areal.

Styreleder Drangsland sier fabrikken har hatt god økonomi og inntjening siden den ble skilt fra Norske Skog i 1999. — Det ser også fornuftig ut for inneværende år, så byggingen av ny fabrikk skal ikke by på problemer, sier han.

Fabrikkdirektør Svein Herdal er helt enig.

— Fabrikken er i et voldsomt oppsving. Vi har bruk for alle våre 80 ansatte, sier han.

Fabrikkens produksjonsutstyr flyttes i sin helhet til den nye fabrikken og fornyes i noen grad.

Vannbåren varme

— Anlegget får et sentralt sponavsug med lagring av flis for produksjon av varme i eget BIO-flisfyringsanlegg. Bedriften vil være forsynt med varme fra eget treavfall og har vannbåren varme, sier Herdal.

Byggestart for grunnarbeidene var i januar i år og fabrikken vil være ferdig i januar neste år for innkjøring av produksjonen. Hele fabrikken er beregnet ferdig i april.