KRISTIANSAND: En 22 år gammel mann fra Iveland ble forrige uke dømt til 21 dagers ubetinget fengsel, samt 79 dager betinget, for å ha nektet militærtjeneste. Uken før ble en 19 år gammel mann fra Mandal dømt til 14 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år, for å ha unnlatt å møte til tjeneste.

Forsvarer Sveinung Johnsen, som har representert begge sørlendingene i Kristiansand tingrett, reagerer sterkt på forskjellen i dommene.

— Jeg kan ikke se noen forskjell. Hvis man ikke møter opp til innkallingen, får man betinget. Men hvis man sier at man ikke vil inn i militæret, blir det ubetinget. Det er helt bak mål, sier Johnsen til fvn.no.

Skrev brev til Forsvaret

22-åringen Kjetil Åsvald Åsen skulle egentlig ha møtt til 12 måneders førstegangstjeneste i Luftforsvaret den 6. april 2005. Han hadde imidlertid begynt i ny jobb, og ønsket ikke å avbryte arbeidsforholdet.

— Jeg hadde fått utsettelse en gang tidligere. Denne gangen fikk jeg en purring tre uker før, uten at jeg hadde fått innkallingen. Dermed fikk jeg i realiteten innkallingen på tre ukers varsel. Jeg skulle ta en del kurs, og det passet dårlig. Derfor unnlot jeg å møte opp, forteller Åsen til fvn.no.

Et drøyt halvår senere, i januar 2006, ble han på ny innkalt. Men Åsen fikk nok en gang utsettelse, denne gangen på grunn av at han hadde begynt i en ny jobb.

— Jeg ble igjen innkalt til tjeneste i juli samme året. Dermed skulle jeg ut rett etter prøvetiden på jobben. Jeg ble ganske oppgitt, og sendte brev til Forsvaret. Jeg skrev at jeg aldri kom til å møte opp på grunn av et diskriminerende inntakssystem. Systemet er ikke rettferdig når en fjerdedel slipper. Alle har ikke gyldig grunn til å slippe, sier Åsen.

- Straffet for å være ærlig

På grunn av at han tydelig sa fra om at han ikke ønsket å avtjene førstegangstjenesten i det hele tatt, ble Kjetil Åsvald Åsen i Kristiansand tingrett dømt etter paragraf 35 i den militære straffeloven. Denne har en strafferamme på minimum 90 dager, noe som er langt høyere enn hva rettspraksis er dersom man dømmes etter paragraf 34. 19-åringen fra Mandal ble dømt etter paragraf 34. Han skulle ha møtt til tjeneste på Sessvollmoen i januar 2007, men unnlot å møte. Han møtte heller ikke da han ble innkalt på ny til tjeneste i juli.

— Jeg ble straffet for å være ærlig, sier Åsen, og får støtte av hans forsvarer.

— Hva er forskjellen på å ikke møte opp, og på å si at man ikke vil inn? spør Sveinung Johnsen, og mener konsekvensen blir at vernepliktige for å unngå ubetinget fengselsstraff bare kan la være å møte opp uten å redegjøre for grunnen.

Vil anke

Forsvareren vil nå anke 22-åringens dom for å prøve den høyere opp i rettssystemet.

— Jeg tror dommen vil bli forandret lenger oppe i systemet, sier han.

Førstekrigsadvokat Odd Arild Vestrheim, som var aktor i de to sakene, mener ikke dommen til 22-åringen er for streng.

— Han ville ikke gjøre militærtjeneste av prinsipielle grunner, uten at han hadde et pasifistisk grunnlag. Han dømmes for at han ikke ville inn i det hele tatt. Dommen er grei, slik vi ser det, sier krigsadvokaten, og tror ikke folk flest mener dommen er urettferdig.

— Hvis noen motsetter seg verneplikten fullstendig, tror jeg ikke folk vil si at straffen er for streng. Det trengs en ekstra avskrekking overfor andre hvis de saboterer verneplikten. Stortinget har sagt at verneplikten fortsatt skal være bærebjelken i det norske forsvar, sier Vestrheim.

Kan bli kalt inn igjen

Han opplyser at straffen til 19-åringen på 14 dager betinget fengsel er vanlig rettspraksis dersom man bare unnlater å møte til tjeneste.

— Han har ikke hatt innvendinger mot verneplikten, men begrunnet det hele med at det passet dårlig. For de som nekter tjeneste aldeles, er det ubetinget reaksjon. Da sier man at man ikke vil være med på ordningen i det hele tatt, sier han.

Ifølge krigsadvokaten kan både 22-åringen og 19-åringen regne med å bli innkalt av Vernepliktsverket igjen.

— I prinsippet vil de kunne bli kalt inn på ny. Hvis ikke har man oppnådd det man ville, selv om det koster 21 dager, sier han.

I 2007 har drøyt 10.000 avtjent førstegangstjenesten, ifølge tall fra Vernepliktsverket. Det er om lag en tredjedel av årskullet. Ifølge Vestrheim er mellom 100 og 150 menn domfelt for å ikke møte opp til tjeneste i år.

Forsvarer Sveinung Johnsen sier at straffen kunne vært forståelig dersom Forsvaret manglet folk. Men han synes det er merkelig at vernepliktige dømmes når problemet i praksis er for mange folk.

— Slik verneplikten har utviklet seg, kan jeg ikke skjønne hvorfor de på død og liv skal dømme de som ikke vil inn. Verneplikten er jo ikke allmenn lenger, sier Johnsen.