LILLESAND: I april i fjor åpnet Dovreheimens nye fløy med 35 plasser, og den gamle sykehjemsavdelingen med 32 plasser ble flyttet over. Siden har gamlebygget stått tomt.

Den tomme sykehjemsavdelingen har vært en hodepine etter at fjorårets anbudsprosess sprakk så det suste:

Det eneste anbudet som kom inn, fortalte at prisen for å bygge om til 24 omsorgsleiligheter ville bli det doble av de 12 millionene kommunen hadde budsjettert med.

Men nå har statsministerens valgløfter fått sykehjemssjefen til å snu opp ned på planene. I valgkampinnspurten lovet Jens Stoltenberg at regjeringen skal sørge for bygging av 12.000 nye sykehjemsplasser de neste årene. Dette blir også bekreftet i en fersk stortingsmelding, hvor regjeringen varsler en ny runde med investeringstilskudd.

Det samme bekreftes på Arbeiderpartiets nettsider, hvor friske penger loves i 2008-statsbudsjettet som legges frem nå i oktober.

«SYKEHJEM LIGHT»

— Vi satser på en «boavdeling» for eldre som ikke er veldig pleietrengende, forklarer enhetsleder Geir Gabrielsen ved Lillesand bo- og aktivitetssenter.

Han peker på at svært mange eldre som i dag får hjelp fra hjemmesykepleien, etterspør bolig i tilknytning til Dovrekomplekset.

— Dette er mennesker som etterspør den tryggheten og det sosiale nettverket det gir å bo her, sier Gabrielsen.

— Men en sykehjemsplass er mye dyrere å drive enn en omsorgsbolig?

— Dersom vi tenker oss at alternativet er å være avhengig av hjemmesykepleie kanskje opp mot seks ganger i døgnet, er regningen for kommunen ikke så veldig forskjellig, påpeker Gabrielsen.

I april i fjor åpnet Dovreheimens nye fløy med 35 plasser, og den gamle sykehjemsavdelingen med 32 plasser ble flyttet over. Siden har gamlebygget stått tomt.

PLANENE KLARE

Etter den formidable anbudssprekken ble det lagt inn 16 mill. til omsorgsboliger i økonomiplanen for 2008. Men nå har sykehjemssjefen fått laget nye arkitekttegninger, som forteller at 20 sykehjemsplasser greit kan innpasses i det gamle bygget.

I siste bystyremøte etterlyste Jørn Brodwall (SV) skjebnen til den tomme sykehjemsfløyen. Både han og resten av bystyret lot til å være såre fornøyd med de nye planene.

Med 20 nye sykehjemsplasser på Dovre vil Lillesand få et totalantall på 97 plasser. Utenom de 35 plassene på Dovre i dag, har man 24 på Sjømannshjemmet/Sjømannshaven, samt 18 sykehjemsplasser i Høvåg.