KRISTIANSAND: Med Per Inge Torkelsen i spissen ble eldre mennesker kraftig kritisert for å klage for mye, ha grumsete holdninger og ta fra de unge.

— Jeg er ekstremt skeptisk til gamlinger. De er ikke bare ekle mange av dem, de har også nokså vemmelige meninger. De er fiendtlige til kultur, de er fiendtlige til studenter som de tror at bare drikker, og mange er sykt skeptiske til innvandring, sa Per Inge Torkelsen da han innledet debatten om eldrepolitikk under Protestfestivalen går.

— Stjeler de rike fra de eldre? var spørsmålet under debatten på Kick.

Og Torkelsen svarte:

— Dette er verdens rikeste folkeslag og likevel sutrer de og gneldrer. Er det virkelig noen grunn til at Olav Thon skal betale halv pris på bussen? Ta pengene fra de ekle svina og gi dem til de som trenger dem

Rasister

Og Torkelsen fikk støtte.

  • Jeg er så fryktelig lei av alt pratet om eldrepolitikk i valgkampen, sa Trude Ringheim, journalist i Dagbladet.

— Men det er umulig å si og vi kan heller ikke skrive det. Da blir vi som avis så stigmatisert og framstår som helt ufølsomme.

Hun støttet Torkelsen i at de eldre var fryktelig selvopptatte og veldig skeptiske til innvandrere.

  • Jeg intervjuet for noen år tilbake unge og gamle om integrering, men svarene fra de gamle var så ille at vi ikke kunne legge dem på nettet en gang. Vi må ta tak i holdningene til de eldre. Det er derfor vi elsker Kåre Willoch. Han er jo den eneste som har gått riktig vei, fortsatte hun.

Deler av panelet var temmelig overbevist om at eldre mennesker var langt mer skeptiske til innvandring enn de unge. Og at de unge har rett.

— Jeg tror det er et kommunikasjonsproblem. Jeg tør ikke si til min bestemor at holdningene hennes er diskriminerende, sa Lars-Henrik Michelsen, leder i Unge Venstre.

— Grunnen er at de ikke treffer dem. Lei bestemor ut og la henne få hilse på negeren! sa Anette Trettebergstuen, stortingskvinne for Ap.

Mens Vidar Kleppe forsvarte de eldres rett til å være skeptiske til innvandring.

— Jeg tar sterk avstand fra at det er grumsete holdninger. Det må da være tillatt for en gammel dame å være indignert over at Mullah Krekar ikke blir sendt hjem uten at hun skal bli beskyldt for å ha grumsete holdninger, sa Kleppe.

Ut mot Kleppe

Nest etter de gamle, var det Vidar Kleppe som fikk mest kritikk av Torkelsen.

— Jeg klarer ikke Kleppe, altså, sa Torkelsen til Fædrelandsvennen etter debatten.

Under debatten sa han at politikere som Kleppe overdriver kolossalt om hvor ille de gamle har det.

  • Jeg kjenner virkelig ikke noen som har det så vondt som de skal ha det til, sa Torkelsen.

— På et sykehjem her i Kristiansand var det forslag om at de skulle slutte å vaske de døde for å tjene penger, svarte Kleppe.

  • Det glansbildet ditt fungerer kun på scenene, og det lager du kun for å tjene penger, svarte Kleppe.