KRISTIANSAND: — I denne saken var GPS-utskriften et av politiets viktigste bevis, sier politiavdelingssjef Geir Hansen til Fædrelandsvennen.

Pågrepet

Det var for snart to uker siden at den 40 år gamle kvinnen oppsøkte politiet for å anmelde den jevngamle drosjesjåføren for voldtekt. Ifølge kvinnen skal voldtekten ha skjedd i drosjen på vei inn mot Kristiansand.

Kvinnen har forklart at hun ble hentet fra en adresse øst for Kristiansand sentrum. På vei inn til byen skal kvinnen, ifølge henne selv, ha blitt voldtatt i drosjen av sjåføren. Politiet startet umiddelbart etterforskning og klarte ved hjelp av vaktlister å finne ut hvem drosjesjåføren var.

Sjåføren som er av utenlandsk opprinnelse, ble senere samme dag pågrepet i sitt eget hjem, og drosjebilen ble beslaglagt. Etter at han hadde avgitt forklaring ble han løslatt.

Mannen nektet straffskyld og stilte seg uforstående til siktelsen.

Ett minutt

Da politiet undersøkte bilen ble det bestilt utskrift fra navigasjonsutstyret. Utskriften fra GPS-en viste at bilen hadde stått stille i kun ett minutt på turen inn mot Kristiansand.

— Det fikk oss til å tenke om det kunne ha skjedd noe i bilen på så kort tid, sier Hansen.

Kvinnen ble derfor innkalt til nytt avhør tirsdag denne uken. I løpet av avhøret erkjenner 40-åringen at hun har løyet overfor politiet og avgitt falsk forklaring.

— Hun kunne i avhøret ikke forklare hvorfor hun avga falsk forklaring. Politiet vil nå ta stilling til om hun skal straffes for å ha avgitt falsk forklaring, sier Geir Hansen.

I så fall risikerer kvinnen å bli fengslet i inntil ett år.

Nyttig teknologi

Geir Hansen understreker at etterforskere i flere og flere saker opplever at ny teknologi kan være nyttig i politiets arbeid.

— Vi lever i en verden hvor den teknologiske utviklingen stadig når nye høyder. I mange tilfeller gjør det oss i bedre stand til å avsløre løgn og oppklare saker, sier Hansen, og legger til:

— I denne konkrete saken var det flaks at vi fant navigasjonsinstrumentene, som fikk kvinnen til å tilstå den falske forklaringen. Denne typen saker er vanskelig å avdekke og marginene for å lykkes er ofte små.