KRISTIANSAND: Det ble et hjertelig og svært beveget møte på Kjevik flyplass sent i går kveld, da Kåre Rosseland tok imot lamme Ester fra Namibia.

— Jeg er ikke det spor trett, bare spent, sier Ester Ndinehafo Shadejanale.

Hun kom i følge med sin lærer og tolk Helmi Muzanima.

— Jeg er så uendelig glad. Dette er stort, sa Kåre Rosseland og gav Ester en god, var klem.

Den pensjonerte rektoren Kåre Rosseland fra Mandal har i mange år hatt et glødende engasjement for skolebarn i Namibia. Da han fikk se at lamme Ester var nødt til å krabbe for å komme seg til skolen, bestemte han seg for å hjelpe.

Nå har han ordnet to måneders opphold for henne i Mandal. Jenta skal opereres og få stålskinner slik at hun kan klare å gå.

— Vi skal gi Ester et eventyrlig opphold i Norge. Håpet er at det skal gi henne et bedre liv i Namibia, poengterer han, og refererer til FNs forrige generalsekretær, Kofi Annan:

— Da han var i Norge for noen dager siden, sa han at alle gode ting starter med en drøm, og kan oppfylles med gjerninger. Derfor drømmer jeg om at Ester skal slippe å krabbe når hun drar tilbake til Namibia, sier Rosseland.

Stort

Ester, som bor i bushen helt nord i hjemlandet, har aldri tidligere vært i en større by. Den lamme 17 år gamle jenta har gjennom hele sitt liv vært fastlåst på hjemstedet. De siste dagene har Ester reist fra hovedstaden i Namibia, Windhoek, til Johannesburg og videre til Amsterdam. Etter halvannet døgns reise landet hun i går kveld klokken 22 på Kjevik.

Det var en spent og nervøs Rosseland som tok imot den lamme afrikanske jenta på flyplassen.

Opprinnelig skulle Ester ha ankommet Kjevik forrige fredag, men visum og forsikring manglet da hun skulle om bord på flyet i Namibia. I tillegg krever myndighetene i Namibia at de som skal reise ut av landet i lengre tid, må vise til en invitasjon. Derfor måtte Rosseland sende en bekreftelse via den norske ambassaden i Helsingfors. Omsider ble visum og forsikring ordnet via ambassaden, og Ester kunne starte turen til Norge.

— I Afrika skjer alt til sin tid. Ingenting overrasker meg, sier Rosseland.

Strikke

Han forteller at Ester de neste dagene skal få slappe av i det nye bostedet, i Ulvegjelet i Mandal. Kommunen har stilt en leilighet, spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede, til disposisjon.

Onsdag skal Ester til ortoped i Kristiansand som skal lage stålskinnene hun kan gå med. Senere skal hun opereres i Flekkefjord.

Rosseland mener at turen til Norge vil by på så mangt for Ester, og røper et par av planene:

— Min bror skal gi henne engelsktimer. Og min kone vil lære henne å strikke.