OSLO: Erstatningssaken ble avsluttet i Oslo torsdag. Mannen krevde NRK for 500.000 kroner, samt 100.000 kroner fra kringkastingssjefen og det samme fra redaktør Kenneth Simensen.

Bakgrunnen for søksmålet var en video som ble vist på RedaksjonEn 7. juni 2004. Videoen var et redigert opptak fra politiets overvåkingskamera på Plata i Oslo. Plata var den gang den største markedsplassen for omsetning av narkotika i Norden til miljøet der ble ryddet av politiet i 2004. Det var som ledd i denne oppryddingsaksjonen at politiet sommeren 2004 tilbød NRK videoopptaket.

Umulig å kjenne igjen

På filmen blir 46-åringen vist bakfra sammen med sin stedatter mens de blir geleidet av to polititjenestemenn inn på Oslo-politiets kontor på Sentralstasjonen. I NRKs kommentarer til bildene går det fram at en mann blir anholdt sammen med sin fire år gamle datter etter at han hadde kjøpt heroin.

– Slik retten ser det kan det ikke anses utilbørlig overfor saksøkeren å vise denne filmen slik som den må fremstå for den alminnelige TV-seer. Saksøkerens identitet er som ovenfor nevnt svært godt skjult ved at han kun er filmet bakfra. En gjenkjennelse av jenta ved det korte glimtet seerne får av femåringens ansikt er, om i det hele tatt mulig, forbeholdt den aller nærmeste krets, heter det i dommen.

Dyr advokat

NRK har tidligere frivillig utbetalt 150.000 kroner i oppreisning til jenta. Grunnlaget for at ikke faren også fikk penger har prosessfullmektig, advokat Jon Wessel-Aas, begrunnet med at det er prinsipiell forskjell mellom voksen og barn i denne saken.

Foruten å ha tapt saken har også 46-åringen fått krav om betale sine egne saksomkostninger. Hans egen prosessfullmektig, advokat Per Danielsen, la fram en salæroppgave på 243.000 kroner, noe Oslo tingrett mente var for høyt. Derfor blir 46-åringen gjort oppmerksom på den retten han har til å be domstolen fastsette et rimelig advokathonorar.