— Det ser mye bedre ut for oss nå. Det ligger an til 25 kanselleringer i løpet av fredag. Det er betraktelig færre enn vi har hatt tidligere dager, sier informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens til NTB fredag formiddag.

På morgenkvisten fredag lå det an til et nesten dobbelt så stort antall kanselleringer, med tallet ble justert ned utover formiddagen. Denne trenden regner selskapet med at vil holde seg gjennom helgen.

— Vi ser at det kan bli enda bedre lørdag. Det skyldes jo blant annet at vi har mindre trafikk. Søndag forventer vi rundt 25 innstillinger igjen, sier Meisingseth.

Booker om

Fordi SAS Braathens fortløpende booker om passasjerer på de innstilte avgangene til andre avganger, sier Meisingseth at passasjerene nå vil kunne forholde seg til et tilnærmet normalt tilbud de neste dagene.

— Vi har fått booket om passasjerene til de flyene som går, så vi håper at våre passasjerer ikke vil oppleve dette som problematisk, sier hun.

Hun legger samtidig ikke skjul på at det voldsomme antallet sykmeldinger blant de «gamle» SAS-pilotene fortsatt skaper problemer.

— Vi har bedre kontroll med situasjonen, men det er flere piloter som er ute enn hva som er normalt, sier Meisingseth.

Norske SAS-flygeres forening varsler på sin side at kaoset kan fortsette, siden det ennå ikke er noen løsning på konflikten mellom pilotene og selskapet.

Foreløpig har ikke SAS Braathens tall de vil gå ut med om de økonomiske skadevirkningene av de siste dagenes massive antall kanselleringer.

— Det har vært veldig uheldig for oss det som er skjedd. Vi har jo påført våre passasjerer store bekymringer i form av kansellerte fly og det beklager vi. I tillegg så har vi selvfølgelig tapt mye penger, uten at vi har regnet på det, sier Meisingseth.

Forhandlinger tirsdag

Hovedkonkurrenten Norwegian har på sin side fått mye positiv PR de siste dagene, i tillegg til at NSB og busselskaper har hatt stor pågang.

Selv om antallet kanselleringer går ned, er fortsatt konflikten med pilotene i SAS-systemet uløst. I SAS Braathens er det foreløpig ikke lagt opp til flere møter, før de skandinaviske pilotforeningene i SAS-konsernet møtes til nye forhandlinger med ledelsen igjen.

Det var opprinnelig planlagt møter i Stockholm fredag, men disse er blitt utsatt til tirsdag.

— Da vil vi ta opp tråden fra sist og fortsette forhandlingene, men på et nivå høyere. Pilotforeningene vil fortsatt sitte der, men arbeidsgiversiden vil bli representert med arbeidsgiverforeningen for flyselskapene i Sverige, istedenfor SAS lokalt i Sverige, sier informasjonskonsulent Trine Løvberg i SAS-gruppen til NTB.

Stridstemaet er SAS’ sitt ønske om ikke lenger å forhandle med SAS-pilotene samlet, men å splitte opp tariffavtalen til datterselskapene i de tre landene.

Dette ønsker ikke pilotene, som mener at nasjonale avtaler blant annet vil være i strid med prinsippet om likebehandling.