LINDESNES: — Kattungen var helt forbrent og hadde papir og plast over hele seg da vi fant den. De som har gjort dette må være gale, forteller de to venninnene Marita Kjonerud Sand (14) og Charlotte Larsen (13), som reddet katten fra døden.

— Det rare var at da vi tok den opp i hendene, så begynte den å male, forteller Marita.

Det var under en ridetur at de to unge jentene oppdaget røyk fra et bål, ved en skogsti i Svennevik. Jentene steg av hestene, og da de kom nærmere oppdaget de den sterkt forbrente katten.

— Min datter ringte hjem og fortalte det hun hadde sett, og spurte om hun kunne ta kattungen med seg hjem. Jeg svarte ja og at vi måtte få katten til en dyrlege så fort som mulig. Det var et forferdelig syn å se katten så forbrent. Jentene var sjokkerte og helt på gråten da de kom hjem, forteller Anne Berit Kjonerud, mor til 14-åringen Marita.

De kjørte katten til Mandal Dyreklinikk, hvor den fikk behandling av veterinær Thomas Nymoen.

Pelsen svidd av

  • Det luktet bål og mye av pelsen var svidd av. I tillegg var plastrester smeltet inn i pels og hud. Det er ingen tvil om hva som har skjedd med katten. Den har blitt pakket inn og lagt over et bål, sier Nymoen, som legger til at hunnkatten er en tre måneder gammel «skipskatt».

— Til alt hell så er kattens tilstand overraskende fin. Den har sår på ørene og potene. Selv om mye av pelsen, øyenbrynene og følehår er borte, så tror jeg den vil overleve. Det kan vi takke de to jentene for. De gjorde en formidabel innsats.

Økende problem

Veterinæren forteller at det er fortvilende når slike hendelser oppstår, men at han dessverre ikke er sjokkert over folks groteske dyremishandling.

— Spesielt det siste året har vi opplevd flere grove handlinger mot dyr. Dessverre finnes det noen feige møkkahoder som får seg til å gjøre slike ting. Det har vært en stor vekst i slike saker, og jeg håper nå at vi kan sette søkelys på dette, sier Thomas Nymoen.

Jentene som reddet kattungen kommer til å beholde den, om eierne ikke melder seg.

— Vi har allerede døpt den «Missy». Vi er nødt til å barbere den, og jeg tror den kommer til å bli søt når pelsen vokser ut igjen. Den skal passes ekstra godt på, forteller de.

Anne Berit Kjonerud forteller at hun har anmeldt forholdet til lensmannen på Vigeland.