KRISTIANSAND: Bildet ovenfor ble tatt av Sten Kristian Kalleberg Mydland, som var på vei fra Farsund til Lyngdal med Sørlandsruta i formiddag.

Ifølge Mydland snakket bussjåføren i telefonen i ett til to minutter.

Administrerende direktør for Sørlandsruta, Erik Abrahamsen, liker hendelsen dårlig.

— Oi. Det var ikke bra. Vi har gitt instrukser om at all telefonbruk skal begrenses til et minimum. Hvis man absolutt må bruke telefonen, skal sjåførene bruke et headsett som samtlige har fått utlevert av oss, sier Abrahamsen.

Tar problemet på alvor

Ifølge Abrahamsen er det veldig sjelden at de får klager på at sjåførene snakker i telefonen, men at det er noe de er oppmerksomme på.

— Når det skjer, så tar vi det opp med den aktuelle sjåføren. De respekterer at det ikke skal forekomme, og vi har så vidt jeg vet aldri fått flere klager på en og samme sjåfør. Da kan det i tilfelle få konsekvenser for ansettelsesforholdet, sier han.

Abrahamsen mener bruk av mobiltelefon er et generelt problem i trafikken.

— Vi ser jo overalt at folk bruker telefonen mens de kjører. Som yrkestransportører er dette noe vi tar svært alvorlig, sier han.

- Forkastelig og ulovlig

Fylkessekretær Liv Falkum i Trygg Trafikk er klar på hva hun synes om hendelsen.

— Det synes jeg er helt forkastelig. Dessuten er det jo ulovlig, sier hun.

Er det verre at det er snakk om en bussjåfør, og ikke en privatbilist?

— I utgangspunktet er det det. Yrkessjåfører må ha en høyere etisk standard enn en privatbilist. De har tross alt ansvaret for andres liv og helse, sier Falkum.

Falkum mener folk helst bør unngå all telefonbruk i bilen, selv om de bruker håndfri.

— Undersøkelser viser at snakk i mobil gjør at folk får vanskeligere for å konsentrere seg om det de holder på med. Det verste er at man snakker i telefonen overhodet.