– Vi vil ha slutt på at prester må løpe etter kreative brudepar, sier Agder-biskop Olav Skjevesland til Fædrelandsvennen.

Følelse av å sveve eller begi seg på dypt vann kan fortsatt forekomme i forbindelse med bryllup. Men ikke lenger bokstavelig. For nå er det for sent for unge par som vil ha prestens velsignelse over gjensidig ja under vann, i fallskjerm, på en øde øy eller på et tilfeldig jorde.

Eller på 16-meterstreken i pausen under en fotballkamp, slik tilfellet var på Briskeby gressbane i Hamar i 1987. – Det var daværende biskop Georg Hille som syntes grensen dermed var nådd. I dag forholder vi oss til et vedtak i Kirkemøtet fra 2003, sier Skjevesland.

Ikke stunt

Der heter det: «Handlingen finner sted i kirken eller et annet gudstjenestested som etter biskopens avgjørelse kan brukes til vigsel». Fram til nå har dette ikke vært godt nok kjent, slik at det likevel har vært foretatt vigsler på «ukurante steder».

Prostene er derfor bedt om å utpeke egnede steder.

– Dette er altså ikke noe jeg som biskop har funnet på, og Kirken strammer ikke inn for å være vrien og vrang. Vi er selvsagt glad for at folk gifter seg. Men poenget er at det ikke kan skje hvor som helst, poengterer Skjevesland.

Han ser saken fra så vel prinsipielle som praktiske sider.

– Ved et kirkelig bryllup skal kirken som regel stille med prest, organist og kirketjener. Dette har tidvis vist seg problematisk i møte med spektakulære ønsker. Et kirkelig bryllup skal ikke være et stunt, poengterer biskopen.

Meldte seg ut

For å få en felles og forståelig praksis Norge rundt, har Kirkemøtet gitt den enkelte prost mandat til å definere vigselssteder utendørs. I løpet av året skal Agder og Telemark bispedømmeråd ha en komplett liste over steder som er egnet til kirkelige vielser.

Så sent som i sommer sa prost Svein Fink i Lister prosti nei til et par fra Kvås som ønsket kirkelig bryllup i en privat hage.

– Vi møtte paret realt og greit og viste til retningslinjene som er satt av Kirkemøtet, sier Svein Fink.

Saken endte med at bruden meldte seg ut av statskirken og inn i Human-Etisk Forbund. En vigselsmann derfra sørget for at paret ble gift hjemme i hagen på Kvås.

Dype skoger

I fjor vår giftet Kjell Trygve Skår seg med Mette Lie på et jorde i Marnardals dype skoger.

– Jeg ønsket sterkt å gjøre dette i friluft og med prestens velsignelse. Hadde vi fått nei, ville vi neppe vært gift i dag, sier Skår.

– Men jeg har forståelse for at det må være visse restriksjoner. Sånn sett er det bra at Kirken har lokale alternativer utendørs, legger han til.

Paret ble viet av sogneprest Arild Knutsen: – Dette var første og hittil eneste gang jeg fikk spørsmål om å vie utendørs. Den gang var jeg ikke klar over at praksis for slikt allerede var strammet inn. Men de som var til stede under vielsen, var godt fornøyd.