KRISTIANSAND: Den vel 37 år gamle mannen drev et anleggsfirma hvor de økonomiske resultatene var særdeles dårlige. Etter tre års drift var firmaet konkurs.

I en periode på ett år frem til konkurs ble det ikke ført regnskaper, og det ble i denne perioden heller ikke levert inn oppgaver til skatteoppkreveren for utbetaling av 600.000 kroner i lønn.

Selv hevdet den 37 år gamle bedriftseieren at han jevnlig leverte alle bilag til sin regnskapsfører, men dette blir fullstendig tilbakevist av regnskapsfirmaet, som et år før konkursen hadde sagt opp sitt kundeforhold.

Tingretten har derfor helt sett bort fra tiltaltes forklaring om at han leverte bilagene, og at oppsigelsen av regnskapsoppdraget må ha kommet bort i posten, noe tiltalte selv hevdet.

Tingretten har også dømt mannen for ikke å ha levert selvangivelse for inntektsåret 2005. Da ble han skjønnslignet med en inntekt på en million kroner.

Behandlingen av konkursboet til den tiltaltes selskap ble innstilt fordi det ikke var midler eller aktiva å fordele til kreditorene. Retten har imidlertid ikke grunn til å tro at tiltalte unnlot å føre regnskap for å skjule annen økonomisk kriminalitet.

«All sannsynlighet taler for at tiltalte skjøv foran seg eller nedprioriterte sitt ansvar for regnskapsføringen fordi han arbeidet mye, fordi bedriften slet med lønnsomheten og fordi han også hadde private og personlige problemer. I straffskjerpende retning bemerkes at saken ikke bare dreier seg om mangelfull regnskapsføring, men om unnlatelse av å føre regnskap overhodet i et helt år frem til konkursen. Det dreier seg videre om en bedrift med flere ansatte der omsetningen var av et visst omfang, og som nevnt endte det hele med at samtlige kreditorer tapte sine krav. Det er anført men ikke dokumentert, at domfelte har reparert noen av de økonomiske skadene han påførte andre», skriver tingretten i dommen.

I tillegg til den betingede fengselsstraff som ble utmålt ut fra spesielle formildende forhold, må den domfelte betale 30.000 kroner i bot.