KRISTIANSAND: — Den foreløpige rapporten avdekker at det har skjedd brudd på rutinene i prosjektet, både i forhold til forskriften og til entreprenørens interne regler for sprengning, sier informasjonsansvarlig i Agder OPS Vegselskap, Lars Gunnar Nag, til NRK.

Den foreløpige rapporten viser at forskriftene ble brutt da en kraftig dynamittsalve fra anleggsarbeidene på nye E18 ved Lillesand gikk feil vei mandag kveld.

To sakkyndige fra DSB (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap) har i dag vært til stede i Lillesand for å granske sprengningsrutinene etter et sprengningsuhell ved Kaldvell i Lillesand hvor en 6. klasse fra Høvågskole feiret skoleavslutningen i går kveld.

— Vi har hatt to sprengningsksperter på stedet og de har prøvd å finne ut hva som var årsaken til at ting gikk galt i Lillesand. At denne typen ting skjer, er helt uakseptabelt og vitner om ikke godt nok planlagt arbeid, sier avdelingsleder ved DSB, Torill Tandberg.

Satser på "flaks" DSB opplever ofte at entreprenører satser altfor mye på "flaks" når de skal gjennomføre sprengningsarbeid, og saken i Lillesand kommer de til å følge opp nøye.

— Dette kunne gått så mye verre, og det vil nok bli opprettet en politisak. Vi stresser stadig bransjen på dette, og skal finne ut av hva som gikk galt denne gang og unngå at det skjer igjen, sier Tandberg til fvn.no.

Det er DSB som er sakkyndige på slike sprengningsuhell. De var her sist da en sprengssalve gikk av ved Biltema og skal undersøke sprengsalven som gikk av i går, opplyser tilsynsleder ved Arbeidstilsynets region Sør, Paul Bjarne Nerheim til fvn.no.

Starter granskningen tirsdag

De to representantene fra DSB kom til Lillesand i dag og vil fortsette arbeidet.

— DSB har et regelverk på hvordan sprengning skal foretas, og de skal nå sjekke om regelverket er blitt fulgt, opplyser Nerheim til fvn.no.

Nerheim påpeker at rutinene er ytterst viktige for å unngå feilvurderinger og at sprengsalver får katastrofale følger.

— Det å håndtere sprengstoff skal man ikke leke med. Da kan ting gå katastrofalt galt, så det er viktig med gode rutiner, påpeker Nerheim.

Har stanset sprengningsarbeidet på nye E 18 Selv har Arbeidstilsynet satt en stopper for all sprengning på E 18 inntil DSB har konkludert sin granskning og eventuelle feil er utbedret.

— Vi var ute i går kveld og har strengt all sprengning på stedet, sier Nerheim til fvn.no.

Nerheim opplyser om at det fortsatt foregår sprengning i tunnel, men at alt ellers av sprengningsarbeid i friluft er stengt. Dette forbudet mot sprengning vil ifølge Nerheim ikke bli opphevet før DSB gir klarsignal om å starte opp arbeidet igjen.

— Sprengningsarbeidet forblir stengt inntil DSB er ferdig med sitt og eventuelle feil er utbedret. Da først blir sprengstansen opphevet, forsikrer Nerheim.

Sprengningsulykken etterforskes av politiet

Sprengningsulykken etterforskes nå av politiet i Lillesand.

— Det er politiet som etterforsker saken videre, og det er politiet som avgjør utfallet av saken, sier Nerheim og legger til:

— Det strengeste vi kan gjøre er å stanse sprengningen.