MANDAL: — Vi har drømt om å flytte til Danmark i 15 år. Nå har vi gjort alvor av drømmen, og gleder oss til å leve der resten av livet, forteller Eva Fast Iveland og Einar Iveland.

Det siste året har ekteparet vært på utallige visninger i Danmark, og for noen måneder siden fant de drømmehuset på stedet Åbøl i Sønderjylland. Den lille stedet ligger helt sør i Danmark, kun 35 kilometer fra Tyskland. De betalte 960.000 kroner for et hus på 260 kvadratmeter, med ei tomt på 6,5 mål.

Gammelt skolehus

  • Bygget ble brukt som skolehus i slutten av 50-årene. Siden den gang er huset blitt restaurert og brukt som bolig. I Norge måtte man ha gitt flere millioner for dette stedet. Vi falt fullstendig for stedet, som ligger kun en halvtime fra grensebutikken i Tyskland, sier Einar.

— Med på kjøpet fikk vi en traktor til plenklippingen. To av sønnene til noen venner vi har i nærheten har allerede lovet å klippe gresset jevnlig, smiler han.

Nå har paret solgt den lille eneboligen på Malmø i Mandal for to millioner kroner. De er i full gang med pakkingen, og skal flytte i slutten av august.

— Det blir veldig mye å dra på. Jeg tror vi har pakket minst 60 banankasser fulle med bøker. Én ting er sikkert: Dette er siste gang vi flytter, smiler Eva.

Det er langt fra tilfeldig at pensjonistparet valgte nettopp Danmark.

— Vi har feriert her hver sommer, høst og påske i mange år, og forelsket oss i Fanø for lenge siden. Det var også der vi giftet oss, sier Eva.

— Det er også et deilig land. Jeg merker at jeg får en helt annen energi når jeg kommer ned. Det skjer noe med meg, mener hun.

Generelt er det vanskelig for nordmenn å kjøpe bolig i Danmark. Som utlendinger uten fast bopel i Danmark kreves det konsesjon. Det danske Justitsministeriet gir kun 30-50 konsesjoner i året, og rundt 15 av dem til nordmenn. For pensjonister er reglene annerledes.

Svar etter tre dager

  • Da trenger vi ikke å bo der i fem år for å få lov til å kjøpe bolig. Da vi fant boligen, søkte vi til Justitsministeriet og fikk positivt svar etter tre dager, sier Eva, før Einar fortsetter:

— Tenk det, en offentlig myndighet som bruker tre dager på behandlingen. Det er utrolig, mener han.

Eva og Einar forteller at de har norske venner som også har kjøpt bolig i Danmark.

— Det blir langt fra ensomt der nede for vår del. Vi har mange danske og norske venner i området. Og det er jo ikke sånn at vi flytter til andre siden av kloden. Det er ikke lengre enn en tur til Hovden, smiler ekteparet.