KRISTIANSAND: – Kattungen var bare et skjelett med hår på. Vi er vant til å få inn syke katter, men dette tilfellet rystet meg virkelig. Det var et skrekkelig syn, sier Arnfrid Robstad i Dyrebeskyttelsen Kristiansand.

Den rundt ti uker gamle kattungen ble funnet i nærheten av Meny på Grim, der den lå døende i veikanten. En vennegjeng på vei til bryllup fraktet den til Dyrebeskyttelsen.

Kattungen pustet, men var kald. Det kunne ikke bevege seg, og klarte ikke å svelge vann. Robstad forteller at det også var umulig å se hva slags kjønn kattungen var. Til det var den for tynn.

– Vi kjørte katten til veterinær, men den døde underveis. Uansett var skadene så store at dyrlegen ville ha avlivet den umiddelbart, sier Robstad.

– Skremmende

Det vites ikke om katten ble dumpet av sine eiere, men Robstad reagerer sterkt på at ingen har hjulpet dyret tidligere.

– Katten har sultet i noen uker, og flere personer må ha fått med seg at den var dødende. Det er skremmende at folk er så likegyldige med tanke på at en katt lider.

Så langt i år har Dyrebeskyttelsen funnet 30 katter som uten tvil har blitt dumpet av eierne sine. Slik praksis har Arnfrid Robstad lite til overs for.

– Jeg forakter menneskene som gjør slike ting. Når man dumper en katt skjer en av to ting: Enten sulter den i hjel, eller så tar andre mennesker seg av den. Det er tull at katter kan klare seg selv.

Gratis katter

I følge Robstad skyldes problemet blant annet at folk gir bort kattunger gratis.

– Mange gir bort kattunger til hvem det måtte være, uansett om de er uegnet til å ha katt, konstaterer hun.

I Dyrebeskyttelsens lokaler har de nå 60 katter som venter på et nytt hjem. De koster 300 kroner, og reglene er klare på hvem som kan få med seg en katt hjem.

– Vi selger dem ikke til familier med små barn. Folk som bor på hybel eller i Kvadraturen er vi heller ikke interessert i, forklarer Robstad.