KRISTIANSAND: «Kjære 16-åring», åpner brevet fra Statens Vegvesen. Men det forstår ikke Christopher Robin, som har fått brevet. Han kan nemlig ikke lese, naturlig nok.

Han er en av rundt 1200 barn i Vest-Agder født i 2000 som fikk brevet i går. Statens Vegvesen inviterer til et møte som skal forberede 16-åringer til førerprøven. De kan ta med den personen som skal stå for øvekjøringen, og får med seg en rød «L» hjem.

– Vi lo veldig da vi leste brevet. Det var litt vel tidlig... I går var han fem år, men på brevet står det at han er 16. Far Kjell Håkon Hagen ler godt.

Til Legoland Han vet ikke helt om han tør å slippe Christopher Robin ut på veien ennå. Sønnen er ikke fullt så skeptisk.

– I brevet står det at du er gammel nok til å kjøre pappas bil. Hva synes du om det?

– Jippiiiiii!

Femåringen er ikke i tvil om hvor han vil kjøre. Til Legoland.

Det var mor Hilde-Irene Frivold som åpnet brevet.

– Jeg trodde egentlig bare det var noe å hive. Men så begynte jeg å lese. Jeg tenkte; jøss, hva er dette? Det er jo litt greit å sette i gang tidlig, men ikke så tidlig, flirer hun.

Andreas Setsaa i Statens Vegvesen tar oppstyret med et stort smil.

– Hehe. Det er en god historie, ja, jeg ser det. Haha. Dette er ikke brev vi normalt sender ut til 6-åringer. Vi har nok bommet litt, ja, sier regionvegsjef i Region Sør.

Statens Vegvesen får klisterlappene med navn og adresser på 16-åringer fra IBM. Denne gangen har de bommet med ti år på alderen.

Vent ti år – Man kan jo si; de skal krøkes tidlig. Men dette er i tidligste laget. Jeg oppfordrer foreldrene til å spare på brevet. Det kan komme godt med om ti år, sier en lattermild vegsjef.

Og for alle 6-åringer som hadde gledet seg til å møte Statens Vegvesen:

– Jeg tror ikke de blir jaget ut av møtet. Hehe. Men det blir kanskje ikke så mange som dukker opp, tror Setsaa.

– Får 6-åringene med seg en rød «L» hvis de kommer, slik det står i brevet?

– Hehe, ja det synes jeg de fortjener, sier vegsjefen.

Nedringt på hytta Simen Landet, rådgiver i Statens vegvesen, er mannen som har skrevet under på brevet til 6-åringene. Ferien på hytta ble ikke helt som planlagt.

– Da den første lattermilde moren ringte, tenkte jeg at det var en feil i folkeregisteret. Da nummer fem og seks og syv ringte, skjønte jeg at noe var galt, sier han.

Det er IBM som to ganger årlig sender klistermerkene der navnene på alle 16-åringene skal stå. Det skjer to ganger i året, og hvert år får til sammen cirka 2400 16-åringer brev. Halvparten om høsten og den andre halvparten om våren.

– Jeg sitter her på hytta i Ringbufjellet og spiser krabbe, så ferien avbryter jeg ikke. Men dette må jeg ordne opp i straks jeg kommer på jobb tirsdag, sier han.

Heller lekebil Foreldrene til Christopher Robin ler like mye.

– Det er jo bare morsomt. En liten feil de har gjort, sier Kjell Håkon.

Christopher Robin tar det hele med ro, og holder seg til lekebilen sin.

– Hvor kjører du med den?

– Bare til naboen. Det er en politibil, forklarer han.

Og selv om Statens Vegvesen lover at barna er velkomne på informasjonsmøtet, tror ikke Kjell Håkon det blir aktuelt.

– Vi står nok over det møtet, sier han.

Legoland får vente i minst ti år til.