OSLO/MERÅKER: E.coli-bakterien ble påvist i en prøve av lammelår fra slakteriet i Nord-Trøndelag 11. april.

– Dette er et gjennombrudd. I utgangspunktet var det mange slakterier som leverte kjøtt til Terina-anlegget på Tynset, hvor råvaren til Gildes morrpølse ble laget. Nå er vi ett skritt videre, sier avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NTB.

17 mennesker ble syke og en fireåring døde av å spise kjøtt med den farlige bakterien, men ingen nye sykdomstilfeller er registrert etter at morrpølse ble trukket fra markedet.

Etterforskning

E.coli ble først påvist i pølser fra Terina-anlegget i Sogndal. Dette anlegget fikk råvarer fra Terinas nedskjæringsanlegg på Tynset.

Nå er altså E.coli-bakterien påvist i prøver til Meråker Kjøtt, som leverte fårekjøtt til Tynset-anlegget.

– Det har skjedd en svikt i hygienen i slakteriet på Meråker. Neste skritt blir å finne sauebesetningen som har denne farlige typen bakterier, og som har vært kilden til utbruddet, sier Kristina Landsverk.

Sauene som ble slaktet ved Meråker Kjøtt AS i fjor høst, kom fra gårder i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, opplyser daglig leder ved slakteriet, Per Johan Pedersen, til NTB.

Beklager

Meråker Kjøtt slaktet bortimot 15.000 sauer og lam i september og oktober i fjor. Mesteparten av kjøttet ble levert til et fryselager i Malvik i Sør-Trøndelag.

– Jeg er lettet over at det er kommet så langt i saken, og svært lei meg for det som er skjedd, sier Meråker Kjøtt-sjefen.

Bedriften har 25 ansatte. Per Johan Pedersen er hovedaksjonær, og Gilde eier 34 prosent av aksjene.

Saueslakt

122 kilo lammelår, lammesadel og koteletter fra slakteriet ble solgt som ferskvare over disk i en Bunnpris-butikk på Meråker, trolig helt fram til påske. Da butikksjef Bjørn Egil Pedersen fikk beskjed om funnet av E.coli-bakterier, var alt lammekjøtt i butikken utsolgt.

– Foreløpig har jeg ikke fått reaksjoner av noe slag fra kundene. Om noen har lammekjøtt i fryseren som de er usikre på, så er det bare å komme og levere det tilbake, sier Pedersen.

Spiste påskelam

Han spiste selv av partiet med mulig infisert kjøtt, men tar oppstyret med stor ro.

– Hele familien spiste fåresteik fra dette partiet ved to anledninger i påsken. Ingen er blitt syke. Kjøttet vi spiste var stekt på god varme, og da blir overflatebakterier som E.coli drept, sier Pedersen til NTB.

Kommunelege Knut Furuseth i Meråker sier det ikke er registrert tilfeller av sykdom i distriktet som kan knyttes til E.coli-bakterien.

– Vi har hatt en del omgangssyke, men det er jo vanlig om vinteren, sier Furuseth til NTB.