EVJE: — Det nye varehuset på Evjemoen, som blir det største i sitt slag her i landet, er finansiert, og bygget skal stå ferdig til sommeren neste år, sier en stolt Lidi til Setesdølen.

Lidi har klokketro på forretningsideen om å selge varer direkte fra importcontainere i butikklokalet. Lite administrasjon og pallesalg skal gi billige varer til kunder, fra hele landet. Bygningen blir på 15.000 kvadratmeter. Til sammenligning er IKEA i Sandnes 14.500 kvadratmeter, mens Sørlandssenteret rommer totalt 26.000 kvadratmeter.

— Evje ligger geografisk midt på Agder og kan trekke folk til seg fra nær sagt alle kanter. Det er en fordel jeg mener kan utnyttes langt bedre enn i dag, men da må en våge å satse litt, sier Lidi.

Flere aktører i den lokale handelsstanden på Evje har kritisert kommunen for å uhemma lovprise Lidis butikkplaner. Kjøpmennene mener Lidis forretning kommer til å rasere de etablerte butikkene.

— Jeg skjønner ikke hvordan de tenker, for alle må da forstå at det lett kan dryppe også på lokale forretninger når relativt mye folk kommer til Evje for å handle, sier Lidi.

— Kommunal innblanding i en privat bedrift som dette er helt galt. En kommune skal sørge for at det er balanse og rettferdighet mellom de som driver forretning. Det skal være like forhold for alle. Hvis Lidi setter opp et bygg på egen riskio er det en ting, men her går kommunen inn med ti millioner kroner og gir tilbakekjøpsgaranti på 25 millioner. Det hører ikke hjemme noen plass, sier leder for handelsstanden i Evje, Gunnar Greibrokk til fvn.no.

Greibrokk har heller ikke tro på at Lidis gigantbutikk kommer til å overleve.

— Jeg tror ikke det er liv laga for en slik virksomhet på Evje. Han skal prøve å dra folk fra Oslo, Stavanger og Danmark, men vi vet at det finnes haugevis av denne typen tilbud andre stedet. Han sammenligner seg hele tiden med Gekås i Ullared i Sverige, men den butikken har store butikker i nærheten. Jeg sier bare stakkars investorer og banker som putter penger i dette. De går ei dårlig framtid i møte. Det florere av kinavarer over alt og jeg skjønner ikke hvordan han skal skille seg ut, sier Greibrokk.

Sigurd Auestad i Evje utvikling mener Lidi overdriver når han sier til Setesdølen at varehuset er i boks.

— Evje utvikling jobber fremdeles med prosjektet og det er en del som gjenstår. Før noe settes i gang vil det bli holdt et åpent informasjonsmøte for innbyggere og presse, sier Auestad, som understreker at prosjektet er unikt i Evje-målestokk.

— Det er historisk stort. Det kommer til å få store ringvirkninger for hele distriktet, sier Auestad.