ÅSERAL: Grunnen er at boligbyggingen i kommunen totalt har stoppet opp. Byggeaktiviteten er fortsatt stor, men dette gjelder nærmest utelukkende hytter på skistedene Ljosland, Bortelid og Eikerapen.

— Hvis man bygger en ny bolig i kommunen vil man sannsynligvis tape på den når den skal selges. Det er ikke samsvar mellom byggeprisen og markedsprisen, sier ordfører Jørgen Åsland til fvn.no.

Derfor vedtok kommunestyret i Åseral torsdag et nytt tilskuddsreglement. For å bygge bolig utenom de kommunale byggefeltene gis nå 300.000 kroner i tilskudd, mens de som vil bygge i byggefeltene får 100.000. — Tilskuddet gis som rente- og avdragsfritt lån over ti år. Husbyggere binder seg også til å være bosatt i perioden, sier Åsland.

For å få tilskudd kreves det at boligen blir ferdigstilt innen tre år. Lånet blir avskrevet med en tiendedel i året. Dersom huset selges før det har gått ti år må deler av tilskuddet betales tilbake, heter det på kommunens hjemmesider. Søker må også være folkeregistrert i kommunen når tilskuddet skal utbetales.

To av kommunestyrerepresentantene ville ifølge Lindesnes Avis sette en grense på 40 år for boligbyggere. De ble nedstemt. Ordføreren vil ha folk til kommunen uansett om de er over eller under 40 år.

Åseral kommune har i dag i underkant av 900 innbyggere. Med tilskudd som lokkemat håper Åsland at tallet skal passere tusen.