LILLESAND FISKEBRYGGA— Kommunen utsatte meg for grov forskjellsbehandling. Jeg fikk nei til skjenkebevilling, og nei til å åpne restaurant. Dermed ble jeg tvunget til å selge til spottpris. Rett etterpå åpnet de nye eierne restaurant med bevilling - helt nøyaktig likt det konseptet jeg hadde presentert for kommunen, sier Ole Morten Andersen.For første gang forteller han om knekken han ble påført da livsverket gikk i knas. BLE SYK.

  • Det var en tøff periode. Veldig tøff. Jeg ble syk. Det var tross alt livsverket mitt som ble lagt i grus. Da raste det meste for meg.De neste par årene var Andersen ikke i stand til å jobbe. De siste årene har både han og kona jobbet på fabrikktråler.I 18 år var han kjent som «Den syngende fiskehandler». Han som spilte seg selv i Ivar Skippervolds lokale musikal og sang sommergjestene velkommen inn fra skjærgården til Fiskebasaren på bryggekanten midt i sentrum. Som drev fiskemottak, produksjon og fiskebutikk, og fikk landets første fiskebutikk med bar og skjenkebevilling.Men rundt 2000-2001 tårnet problemene seg opp. Selskapet gikk konkurs, men Andersen startet opp igjen drift sammen med faren. Butikkutsalget ble imidlertid stengt i vintermånedene grunnet dårlig lønnsomhet. Det definitive slaget kom da flertallet av byens politikere avslo å fornye skjenkebevillingen våren 2001. Det ble vist til en klausul i festekontrakten for tomten der det kreves helårsdrift. «INGEN TVIL».

  • Det er ingen tvil om at det her foreligger et tilfelle av usaklig forskjellsbehandling som kan utløse erstatningsplikt, skriver advokat Øystein Vikstøl i et brev til Lillesand kommune. Her ber advokaten om et møte med ordføreren «før man eventuelt tar rettslige skritt», som det heter.Størrelsen på erstatningskravet hevder han de ennå ikke har tatt stilling til. Vikstøl er ikke bare opptatt av det økonomiske.- Det er viktig at kommunen erkjenner å ha gjort feil. NYE PLANER.

Den tidligere fiskehandleren føler han har stor støtte lokalt.- I sommer har folk kommet bort til meg nesten daglig og gitt uttrykk for at jeg er blitt dårlig behandlet. Både sommergjester og fastboende, rapporterer Andersen.- Nå er jeg klar for fight igjen! gliser han. Og røper at han har planer om ny, egen virksomhet med erstatningen som startkapittel. Men hva det blir, vil han ikke røpe nå.Tekst: Vidar Fløde vidar.flode@fvn.no 97707707