KRISTIANSAND: Natt til 24. mai i år kom en uvedkommende mann seg inn i banken Nordeas lokaler i Kristiansand sentrum . En vekter fra Securitas oppdaget mannen, og tok ham igjen. Et tiltak for å få stoppet mannen var å spraye ham med blå maling.

— Det var blått fargestoff i ganga der han ble truffet, og han hadde det på seg, sier politioverbetjent Arild Sørensen i Agder politidistrikt til fvn.no.

- Sprayet for å komme løs Episoden blir tatt alvorlig av ledelsen i Securitas.

— Det er ikke sånn det skal være, sier Kjell Frode Vik, regionsjef i Securitas i Sør-Norge, til fvn.no.

— Det oppstod et basketak, og vekteren sprayet for å komme løs, forteller Vik om hendelsen.

Tyven kom seg unna, men ble funnet av politiet rett etterpå. Mannen skal da ha vært helt blå i ansiktet av malingen.

Vik understreker at malingsspraying ikke inngår i Securitas sine arbeidsmetoder.

— Jeg har aldri hørt om at dette har blitt brukt før. Vi skal ikke bruke våpen eller noe som ser ut som våpen, sier regionsjefen, som sier at den aktuelle vekteren har fått en reaksjon, men at saken blir behandlet internt.

Så langt som til oppsigelse har det imidlertid ikke gått.

— Men det er viktig å peke på at vekteren ikke er den store syndebukken her. Vel har han sprayet, men det var for å stoppe en innbruddstyv, sier Vik.

- Veldig bra virkemiddel Jarle Austerheim, driftsleder for Agder i G4S Security Systems, har imidlertid et litt annet syn på malingsspray.

— Det er et lovlig middel som ikke er farlig. Hvis det oppstår en svært truende situasjon, er dette et veldig bra virkemiddel for å avvæpne situasjonen, sier Austerheim, som likevel aldri har hørt om at vektere i hans selskap har brukt slik spray.

— Vi forsyner ikke våre ansatte med bokser, det er i så fall noe vekteren selv står for. Hvis det blir brukt, må vi i så fall evaluere det i etterkant, sier Austerheim.

Kan være lovlig Ifølge Svein Helldal, førstekonsulent ved våpenkontoret i Agder politidistrikt, kan det godt være at sprayen er lovlig å bruke.

— Det er en del slike sprayer som er så sterke at de er å regne som tåregass. Dermed blir de også regnet som våpen. Og da må man ha politiets tillatelse til å ha dem. Men det finnes andre typer som er så milde at de ikke rammes av våpenloven, sier Helldal.

Videre sier førstekonsulenten at selgeren er ansvarlig for å overholde loven.

— De som har solgt sprayen, må dokumentere at den er lovlig, sier Svein Helldal.

Men hvilken spray vekteren brukte, er ikke på det rene.

PS! I saken mot mannen som kom seg inn til Nordea, etter egen forklaring gjennom en ulåst dør, er det ikke tatt noen påtaleavgjørelse ennå.