MOLDE: Av de 108 er 38 ubehandlede konsesjonssøknader. I tillegg kommer 70 meldinger om igangsatt planlegging.

– Vi regner med å kunne avgjøre noen konsesjonssøknader før jul. I konsesjonsbehandlingen framover vil Midt-Norge bli prioritert på grunn av den vanskelige energisituasjonen i landsdelen, sier kommunikasjonsdirektør Sverre Sivertsen i NVE til NTB.

Han sier at alle konsesjonssøknadene som angår landsdelen vil være behandlet i NVE før sommeren 2007. Det gjelder også Havsul-anleggene som er planlagt i sjøen utenfor Møre og Romsdal, det største enkeltprosjektet som ligger i NVEs søknadsbunke.

Store konflikter

Ifølge Sivertsen vil NVE ta helhetlige hensyn i konsesjonsbehandlingen. Gjennom energiloven vil det bli tatt teknisk-økonomiske hensyn, og hensyn til miljø og behovet for energi, sier han.

– Vindkraft har konsekvenser for det visuelle og for arealbruk, og vi har merket oss et økende konfliktnivå enkelte steder langs kysten, sier Sivertsen.

Spesielt Havsul-anleggene i sjøen utenfor Møre og Romsdal har ført til mye støy, med folkeavstemninger og aksjoner. Noen kommuner har sagt nei, andre har sagt ja.

Ifølge Sivertsen vil NVE ta behørig hensyn til hva kommunene sier, men han sier samtidig at det ikke automatisk er slik at når en kommune sier nei, så sier også NVE nei.

– Vi vil veie nasjonale hensyn opp mot de lokale. Svaret kan i enkelte tilfeller bli annerledes, sier Sivertsen, som tilføyer at kommunene vil ha stor innflytelse gjennom planbehandlingen, i tillegg til konsesjonsbehandlingen.

Produserer mindre

De tre Havsul-prosjektene det er søkt konsesjon for vil ha en installert effekt på 1500 megawatt (MW). NVE regner med en gjennomsnittlig gangtid på 3.000 timer per år for et vindkraftanlegg, mens en vanlig kraftstasjon til sammenligning går 8.000 timer i året. Ut fra dette vil Havsul-anleggene produsere 4,5 TWh per år, eller tilsvarende forbruket til 225.000 husstander. Det norske årsforbruket er til sammenligning 125 TWh. Aluminiumsverket på Sunndalsøra bruker alene 5,3 TWh.

Ifølge NVE har det vist seg at vindkraftanleggene i Norge fram til nå har produsert noe under 3000 timer i året, og årsaken til dette skal være innkjøringsproblemer og variasjon i vindforhold.

Søknadene

De 38 konsesjonssøknadene for vindkraftanlegg NVE har til behandling fordeler seg slik på fylkene: Finnmark 7, Troms 2, Nordland 4, Trøndelag 3, Møre og Romsdal 6, Sogn og Fjordane 2, Hordaland 6, Rogaland 7 og Vest-Agder 1. De 38 anleggene det er søkt konsesjon for og de 70 anleggene det er levert melding for har til sammen en installert effekt på 14000 MW, som med 3000 timer gangtid i året vil gi en årsproduksjon på 42 TWh. Dette tilsvarer strømbehovet for 2 millioner husstander, ifølge NVE.

– Dette er urealistiske tall fordi mange anlegg ikke vil bli bygd på grunn av manglende nettkapasitet og hensyn til miljø, forsvar, reindrift osv., sier Sivertsen.