KRISTIANSAND: — Vi fikk tillatelse til å gjøre reparasjoner, forklarte Kjell Olav Aa (45) i Kristiansand tingrett i går.

— Dette var en reparasjon på låven? undret meddommeren.

— Ja, slik vi tenkte da, svarte Aa.

Under befaringen senere på ettermiddagen målte aktor, politiadvokat Arne Kjønstad, den omstridte låven i Torviga til å være 98 kvadratmeter i grunnflate.

Denne skulle erstatte et under ti kvadratmeter stort skur på tomta, der det også skal ha ligget noen bjelker etter en gammel låvebygning. Kommunen mener den nye låven er blitt en dårlig kamuflert fritidsbolig.

— Det kan nesten se ut som vi er dumme, men vi trodde vi hadde lov, sa Kjell Arild Frigstad (47).

IT-MILLIONÆRER.

Torviga AS, eid av de to it-kompanjongene, står tiltalt for å ha oppført låven, revet og erstattet en bevaringsverdig sjøbod, og gjort vesentlige terrenginngrep ved å grave ut et 180 kvadratmeter stort krater på jakt etter noen titalls stein til ei brygge.

Alt uten tillatelse fra kommunen, som svarte med politianmeldelse. For disse forholdene fikk Torviga AS 275.000 kroner i bot, mens byggmesteren ble avkrevd 75.000. Foreleggene ble ikke vedtatt. Kompisene mente de kunne gå i gang siden kommunen ikke hadde gitt lyd etter tre uker, som er fristen for enkle tiltak. Da de fikk avslag etter seks uker var grunnmuren allerede ferdig. - Vi tenkte at her har kommunen gjort en tabbe, sa Kjell Olav Aa. De hevder låven var tegnet inn på kartene, noe kommunen avviser. De ville ha tett bygg før vinteren, derfor gjorde de den like godt ferdig - siden kommunen tok feil.

HAR LÆRT.

Kompanjongene tjente ti millioner kroner hver seg da de solgte it-selskapet Fastcom i 2002. To år senere la de 2,45 millioner kroner på bordet for Torviga.

I retten i går innrømmet de at planen var å søke bruksendring for låven, slik at de kunne ha hver sin fritidsbolig om sommeren.

— Ei uteløe vil jeg si du kan ta ned og bygge opp igjen. Jeg trodde det, sa Kjell Arild Frigstad, og la til at han har gjort det samme for ti år siden - uten tillatelse - på sin eiendom i Randesund. - Jeg har lært veldig mye på denne tiden, meddelte han retten.

Byggmesteren forklarer at to av hans ansatte reiste låven i Torviga.

— Jeg satt av to karer, men var ikke forespeilet å ha ansvar for bygget fra a til å, hevdet han.

Byggekostnadene med låven er anslått mellom 300- og 400.000 kroner. Rettssaken avsluttes i dag, og aktors påstand vil trolig bli identisk med foreleggene. Kristiansand tingrett feller sin dom om en drøy uke.

Tekst: Vegard Damsgaard

vegard.damsgaard@fvn.no - 38113655