KRISTIANSAND: For ett år siden ble Anne-Cathrine (38), Arnt Olav (39) og datteren Andrea (5) Steinsland drept i en tragisk frontkollisjon med en trailer på E 39 på Hæstad i Egersund.

— De kunne vært i live hvis veien hadde hatt midtrekkverk, sier broren til Anne-Cathrine, Per-Kaare Holdal.

Han var en av arrangørene bak folkemøtet « Veien og livet» som fant sted i Kristiansand i går. Noe av målet er å få midtrekkverk som skiller motgående trafikk på alle ulykkesutsatte veier, som kan hindre lignende ulykker i fremtiden.

Etter velkomsten holdt blant annet Norsk Luftambulanse og pårørende fra andre trafikkulykker foredrag om sine opplevelser. Historiene gjorde sterkt inntrykk på deltakerne på møtet.

— Vi vil at politikerne skal se at statistikken har et ansikt. Da er det lettere å få til en dialog med dem, sa Per Kaare-Holdal.

Alvorlige trafikkulykker

En av de inviterte til møtet var seksjonsleder for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Finn Harald Amundsen.

— Vi ser at trafikksikkerhetstiltak har hatt gode effekter, men vi må få til andre tiltak enn tidligere. Antallet møteulykker synker, men er de alvorligste ulykkene. Dette er noe vi er villige til å fokusere på, sa Amundsen under innlegget sitt i går.

Han fortalte at rundt 17 prosent av ulykkene i første halvår i 2007 var møteulykker. 60 prosent av de involverte i møteulykkene ble drept.

Nullvisjon

De pårørende bak folkemøtet og den nye aksjonen «Nei til Frontkollisjoner» ønsker ikke at de menneskelige skjebnene skal forsvinne i statistikken. Noe av målet med folkemøtet i går var å gi de berørte et ansikt.

  • Min første reaksjon er at de er flinke med både statistikk og prognoser med antall drepte i fremtiden. Det er skuffende for pårørende, som om det er en selvfølge at noen skal bli drept, sa Per-Kaare Holdal til Fædrelandsvennen etter innlegget til veivesenet i går.

Amundsen stilte seg uforstående til reaksjonen.

— Vi fører ikke statistikk over fremtidige ulykker, men jobber med en nullvisjon om null møteulykker sammen med de pårørende, sa han.

Inntrykk Senere på møtet fikk de inviterte politikerne fortelle hvilke tiltak de vil gjøre for å bedre trafikksikkerheten. Noen av dem var stortingsrepresentantene Jahn Sahl (KrF) Borghild Tenden (V), og Bård Hoksrud (Frp). Flere av politikerne begynte innleggene sine med å si at historiene til de pårørende hadde gitt inntrykk, og var positive til økte bevilgninger for trafikksikkerhet.

— Vi har ikke hørt noe nytt fra politikerne i dag. Men jeg håper det kan påvirke dem å høre hva vi pårørende har opplevd. Trafikksikkerhet må få mer penger i statsbudsjettet, sa Otto Holdal, faren til Anne-Cathrine som døde for ett år siden.