SKISKYTING KRISTIANSAND— Det er fint å kunne trene innendørs når regnet høljer ned ute, sier Anstein Mykland med et lurt smil. Met det er ikke først og fremst de fraværende smeigedagene som gjør at sørlendingen trekker innendørs sommerstid. I den 2321 meter lange tunnelen - som går 101 meter under havets nivå, og har en stigning på ti prosent på det bratteste - mener han nemlig å ha funnet byens mest velegnede sted for skøyting i motbakke. Omkring én dag i uken kjører han seks knallharde drag i den rundt én kilometer lange motbakken i Flekkerøytunnelen. Formålet er å stå best mulig rustet til å gå seg inn på det norske laget til VM i Östersund. - Ikke FARLIG.

  • Jeg har begynt å dele treningen min inn i bolker, og nå i sommer prioriterer jeg særlig tøffe økter i motbakker. Jeg har for eksempel tidligere i sommer skøytet i motbakker i Dalen i Telemark, og de var så lange og bratte at de ville vært i kategori 1, om Tour de France-rytterne hadde vært gjennom tilsvarende stigninger. Her i byen er Flekkerøytunnelen den beste, ettersom stigningen er både lang, jevn og bratt. I Kristiansand er dette det nærmeste jeg kommer de bakkene der Ole Einar (Bjørndalen) trener daglig i Alpene, sier 32-åringen, mens både biler og lastebiler dundrer forbi riksveien på Møvik-siden av Flekkerøytunnelen.Slik sett er ikke akkurat Flekkerøytunnelen, som har kun én smal fortauskant på hver side, velegnet for rulleskigåere. I alle fall ikke når du skøyter og trenger nesten et helt kjørefelt. - Er det farlig å gå her?- Nei. Det ville vært farlig for dem som ikke behersker rulleski, men for meg som går daglig har jeg like stor kontroll som dem som sykler gjennom her. Dessuten går jeg vanligvis her tidlig lørdag eller søndag morgen, og da er det nesten ikke trafikk, sier Øvrebø-gutten. HJERTEFLIMMER.

Når han kjører ned i tunnelen, står han oppreist og kommer derfor ikke i nærheten av de hastigheter han andre ganger er oppe i på rulleski. - Men på sykkel har jeg målt 85 km/t i tunnelen, og i en bakke i Sirdal har jeg målt 80 km/t på rulleski, sier hardhausen, som vant norgescupen sammenlagt for to sesonger siden. I verdenscupen har han blant annet en tiendeplass å se tilbake på. Det var i 2005/06-sesongen, der han i et senere verdenscupløp også fikk et hjerteflimmeranfall. - Hjerteflimmer er noe jeg må leve med, og kommer det nye anfall må jeg inn til nye undersøkelser, og i så fall må jeg kanskje gi meg. Men bortsett fra et ørlite tilfelle i vår har jeg ikke hatt noe problem på halvannet år, sier Mykland.Til helgen deltar han i et tv-sendt showrenn fra Sandnes, der hele norgeseliten og deler av verdenseliten er på plass. - Jeg har ikke trent særlig konkurranserettet foreløpig, men jeg håper å kvalifisere meg for lørdagens finale, sier Mykland. Tekst: Åge Harald Drangsholtaage.h.drangsholt@fvn.no - 38 11 32 31