OSLO: – Har du ikke betalt årsavgiften, må du gjøre det umiddelbart. Ellers ryker skiltene. Både tollvesenet, politiet og vegvesenet kan klippe skilter, sier kontorsjef Vidar Lillebo i Tollregion Oslo og Akershus til NTB.

Totalt er det sendt ut vedtak om avskilting og registreringssperre til eierne av 117.734 kjøretøy rundt om i landet. Avskiltingsarbeidet starter umiddelbart.

Nedgang

– Folk er blitt flinkere til å betale årsavgiften. Vi sender ut færre varsler om avskilting nå enn tidligere. I år er det 3-4 prosent av alle registrerte kjøretøy som ikke har betalt årsavgiften, sier Lillebo.

Alle kjøretøy som var registrert 1. januar i år, er avgiftspliktige i 2006. Selv om kjøretøyet har blitt avskiltet etter 1. januar, fører ikke dette til fritak for avgiften. Bare kjøretøy som ble levert til vraking senest 15. mars 2006 gis fritak for avgiftsplikten.

– For å unngå avskilting må også påløpt tilleggsavgift betales. Dersom du blir stoppet i kontroll kan du unngå avskilting dersom du betaler på stedet. Tollvesenet krever da opp et gebyr på 900 kroner i tillegg. For en vanlig personbil vil samlet krav da komme opp i 4.015 kroner. Hvis kjøretøyet blir avskiltet, er gebyret 1.200 kroner for å få skiltene tilbake. For en vanlig personbil blir det samlede kravet da 4.315 kroner, heter det i en pressemelding fra Tollvesenet.

Gult oblat

Årets kontrollmerker er gule. For å få oblatet, må du i tillegg til betalt årsavgift, ha forsikringen i orden. Bilen må også være EU-godkjent.

– Siste frist for å sette på kontrollmerkene er 14. august. Etter denne dato kan kjøretøy uten kontrollmerke avskiltes selv om alle forhold er i orden. Dersom du betaler med en gang, vil du motta kontrollmerker ved neste utsendelse fra Vegdirektoratet, opplyser Tollvesenet.

I september vil Tollvesenet sende krav om årsavgift som ikke er betalt, til Statens innkrevingssentral for innfordring. Ved tvangsinnfordring vil det kunne bli foretatt lønnstrekk eller bli tatt pant i eiendeler for å dekke det skyldige beløpet. (©NTB)