KRISTIANSAND: Kameraten ble likevel dømt for fyllekjøring, og «sjåføren» tiltalt for falsk forklaring.

En fuktig helg på Hovden i april for vel ett år siden havnet i går i rettsapparatet for andre gang. Første gang var 8. november i fjor da en 21 år gammel mann fra Vestlandet ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for fyllekjøring med en promille på hele 1,94. Men kameraten mener at 21-åringen ikke skulle vært dømt, fordi det var han som kjørte bilen — mens han satt på fanget på førersetet til sin fulle og sovende venn!

Dagen før rettssaken i november meldte kameraten seg som vitne og forklarte at det var han som kjørte bilen fra Sportellet til bensinstasjonen på Hovden 17. april i fjor, en kjøretur som endte med at politiet grep inn.

Sov i førersetet

Etter hvert var den domfelte 21-åringen, som også eide personbilen ungdommene brukte på turen fra Vestlandet til Hovden, blitt så full at han måtte trekke frisk luft. Det hele endte med at han gikk ut fra Sportellet og inn i sin egen bil. Han satte seg ved førersetet og sovnet meget tungt.

21-åringen var ifølge kameratens forklaring så full, stor og sov så tungt at han ikke lot seg flytte fra førersetet da de fire forlot Sportellet for å dra til hytta de overnattet i. Kameraten satte seg på fanget til bileieren og kjørte av gårde.

I Hovden sentrum viste politiet interesse for bilen, fordi den kjørte relativt fort.

Hoppet bak

Den tiltalte i gårsdagens rettssak fortalte at da han oppdaget at politiet ville stoppe bilen, kjørte han inn mot bensinstasjonen. Han stoppet bilen, tok spenntak i dashbordet og jumpet over til baksetet. Det var årsaken til at politiet fant kameraten sittende alene i førersetet.

— Det var jeg som kjørte, forklarte vestlendingen i retten både i november og i går.

Men Kristiansand tingrett trodde ikke på forklaringen da promillesaken mot kameraten ble behandlet i november i fjor. Kameraten ble dømt, og i går behandlet retten tiltalen om falsk forklaring mot han som jumpet ned i baksetet.

Slangemenneske

To polititjenestemenn som stoppet bilen vitnet i retten. Den ene tjenestemannen hoppet ut av bilen og fulgte gående vestlendingenes bil de siste meterne før den stoppet.

— Det fant ikke sted noe sjåførbytte, sa politivitnet.

Det andre politivitnet sa at skulle det ha funnet sted et sjåførbytte ved at den tiltalte kom seg over i baksetet, må det bykset være gjennomført av et slangemenneske.

Aktor, politiadvokat Per Moseid, ba retten dømme den tiltalte mannen til ubetinget fengsel i 24 dager for falsk forklaring for retten i november etter å ha avgitt forsikring om å forklare «den rene og fulle sannhet». Forsvareren, advokat Ben Febran, mente det kunne være tvil om politifolkenes observasjon. Han ba om at tiltalte ble frifunnet, subsidiært ansett på mildeste måte.