VENNESLA: — Jeg skulle ønske jeg aldri hadde fått fisken. Det har bare blitt leit, sier en nedtrykt Engestøl til Fædrelandsvennen.

For om det er lite vann i elva om dagen, er det desto større flom av rykter - om at Engestøl aldri har fått rekordlaksen, men lurt hele miljøet med en frossenfisk.

Vi skal tilbake til 30. mai, en av de første dagene i årets laksefiske:

Knut Erik Severinsen, laksefisker og venn av Engestøl, tar en del bilder av åpningskastene, som han sender til Otra Laxefiskelags offisielle nettsted www.otralax.no.

Utpå dagen er bildene plutselig å finne på det private og kommersielle nettstedet, www.classic-salmon.com, og Severinsen blir forbannet.

— De kunne spurt. De trenger ikke å stjele. Jeg krevde bildene mine fjernet, sier han.

Bak det private nettstedet står svogerne Petter Emil Wikøren og Kenneth Mayer fra Kristiansand.

Det er disse gutter som dyrker nostalgien i elva. De er alltid ikledd engelsk tweed, sixpence og slips når de fisker - som de gamle lakselordene. De ønsker å fiske med stil. Mange langs elva synes de er et morsomt innslag, men i arbeiderbygda Vennesla er det satt ut rykter om at guttene er snobbete.

Og i fjor var det mange som misforsto humoren da guttene sto fram i VG med følgende friske utsagn: « Vi har kalt andre laksefiskere for T-baneramp og sagt de ikke fortjener å få laks slik de ser ut».

I elva, fremdeles 30. mai, har Ole Johnny Engestøl bakset med en storlaks. Giganten veier 15,5 kilo. Den aller største i moderne tid.

På vei hjem hører Engestøl at Severinsen er omtalt i nedsettende ordelag på Mayer og Wikørens hjemmeside, og han har historiene fra i fjor i bakhodet.

Utpå dagen banker Petter Emil Wikøren på hjemme hos Engestøl. Han vil ha bilde av storfangsten til www.classic-salmon.com.

— Da gjorde jeg tabben. Jeg var arg for det med Severinsen og tenkte at «de kan ha det så godt, disse fine byfolkene». Så jeg viste dem en frossenfisk, forklarer Engestøl.

Bakvaskelse og rykter

Dermed startet bakvaskelsene. Ryktene begynte å galoppere om at Engestøl aldri hadde fått noen storlaks, og at han skrøt og løy og jukset.

Det ble så ille at Engestøl ikke orket å gå til elva, en elv han har kastet i hver sommer i over 40 år.

— Jeg synes veldig synd på Engestøl, som en rekke mennesker har omtalt som juksemaker. Ryktene gikk langs hele elva, sier Knut Erik Severinsen.

— Så mye styr for en stor fiskepinne unner jeg ingen. Det har ikke vært moro å bli mistrodd. Men jeg er vel ikke fin nok, jeg som liker at Otra er ei elv for folket, sier Engestøl, som også er oppsynsmann på vegne av Vennesla Jeger- og fiskeforbund.

- En hederskar

Leder i Otra Laxefiskelag, Kjell Johnsen, beklager sterkt bakvaskelsene Ole Johnny Engestøl har vært utsatt for:

— Engestøl er en hederskar, og det er ingen grunn til å tvile på at han fikk storfisken. Den er da også behørig registrert på laksefiskelagets offisielle nettsider, sier han.

Johnsen oppfordrer alle fiskere til å bruke fiskelagets offisielle nettsider.

Leder i Vennesla Jeger- og Fiskeforbund, Svein Urdal, sier dette:

— Som politimann kan jeg gå god for Engestøl. Han har vitner på storfisken og er en kjernekar.

— Jeg så fisken. Den sprellet fremdeles da Ole Johnny Engestøl kom opp med den, forteller laksefisker Terje Svendsen.

Han er forbannet over at folk setter ut rykter mot Engestøl.

Vil ikke kommentere

Verken Petter Emil Wikøren eller svogeren Kenneth Mayer, som driver www.classic-salmon.com, vil svare på anklagene om at de har bidratt til ryktene om at storfisker Ole Johnny Engestøl har jukset.

— Den ildmørja med den fisken vil jeg ikke ta i, sier Wikøren.

— Har du satt ut rykter, Mayer?

— Ingen kommentar, jeg kan ikke kommentere en fisk jeg aldri har sett.