BYKLE: — Ulovlig snøscooterkjøring i fjellheimen er et økende problem. Vi ser stadig oftere at folk kommer med snøscooter på hengeren bare for å drive "morokjøring", sier Nomeland til fvn.no.

Økte ressurser til lensmannskontoret i Valle og Bykle gjør at Nomeland har gjennomfør flere snøscooterkontroller i vinter enn tidligerer år. Så langt i 2006 har politiet øverst i Setesdal kontrollert omkring 80 snøscooterkjørere, tilsammen er sju personer anmeldt for kjøring uten løyve. Nomeland tror langt flere ville blitt tatt dersom ikke eksisterte et så omfattende varslingssystem.

— Det vanskeliggjør situasjonen at de som kjører ulovlig varsler hverandre når politiet har kontroller. Vi opplever stadig at det er lite trafikk i fjellet når vi er ute og har kontroll, mens det er "fritt fram" når vi ikke er i terrenget. Det som er synd i så måte er at verstingene ikke blir tatt, men de som kanskje er ute en enkelt gang, sier Nomeland.

I løpet av påsken har flere fjellturister og fastboende klaget til politiet over ulovlig snøscooterkjøring i skiløypa og nattestid.

— Problemet er størst i hytteområdene. På Vestheiene og i verneområdene er det relativt lite kjøring, men det er vanskelig å tallfeste om det er lokale folk eller turister som står for det meste av den ulovlige kjøringen, sier Nomeland.

Nomeland frykter økende ulovlig kjøring kan få konsekvenser for nyttekjøringen med snøscooter.

— Når det er så stor prosentandel som driver ulovlig kjøring kan det slå ut på de som kjører lovlig. Snøscooter er en nyttegjenstand. Dersom dette ikke håndheves kan det få konsekvenser for lovverket, mener Nomeland.

Leder av Kristiansand og Opplands turistforeningen, Harald Flå, har en annen opplevelses av "snøscooterproblemet" i Setesdalen.

— Min subjektive oppfatning er at det er noe bedret i år sammenlignet med tidligere år. Det eneste vi har registrert er at hyttevaktene på Gaukhei så noe de mente var ulovlig kjøring. Jeg har selv gått fra hytte til hytte i Setesdal i påsken og har sett lite spor av "morokjøring" i fjellet, sier Flå til fvn.no.

Kjell Sandåker i Arendal og Oppland turistforening mener politiet bør prioritere snøscooterkontroller.

— Jeg har ikke noe imot scooterkjøring så lenge det dreier seg om nyttekjøring. Men det er altfor mye "tullekjøring", derfor bør politiet foreta hyppige kontroller. Det tror jeg også de som driver lovlig scooterkjøring er interessert i, sier Sandåker.