KRISTIANSAND: – Jeg har enda ikke hatt mulighet til å prate med min klient, men en anke vil vurderes. Vi mener bevisene og lovanvendelsen er vurdert feil, og ønsker frifinnelse, sier Alf Ånund Breive, advokaten til en av de to dømte, til Fædrelandsvennen i kveld.

De to 19-åringene er i Kristiansand tingrett dømt til fem måneder i fengsel. 90 dager av straffen gjøres betinget. De to andre involverte i innbruddet har valgt å ta dom i tingretten som tilståelsesdommer. De ble dømt til henholdsvis 120 dager, hvorav 60 dager betinget, og 24 dager i fengsel.

Natt til 17. april 2005 brøt kameratene seg inn i Heimevernets bunkere i Belteviga på Flekkerøya to ganger. Vet det andre innbruddet stjal de et betydelig antall våpen, ammunisjon og dynamitt.

19-åringene erkjente i Kristiansand tingrett de faktiske forhold, men fordi de etter egne utsagn ikke gjennomførte innbruddet med tanke på vinning, har ingen av dem erkjente straffeskyld for grovt tyveri. Kristiansand Tingrett festet ingen tiltro til de tiltaltes forklaring.

Vakthold

Under det første innbruddet, klokken 02.40, tok de to dømte 19-åringene seg inn på området med båt fra sjøsiden. De to andre holdt vakt utenfor portene til det militære anlegget. De var utstyrt med mørke militæruniformer, finlandshetter, hodelykter, walkie-talkies og mobiltelefoner.

For å fjerne låsen inn til bunkersen ble vinkelsliper benyttet. I denne bunkersen fant de en stor kasse med verktøy. Denne kassen bar de ned til båten og kjørte tilbake til Skuteviga der de ble møtt av kameratene. Verktøyet ble fraktet hjem til en av de sistnevnte, men da kassen inneholdt lite av interesse ble den kastet på sjøen.

Nytt innbrudd

Senere på natten bestemte de seg for å gjøre et nytt innbrudd i bunker nummer to. Fremgangsmåten var den samme, men én av kameratene som hadde holdt vakt deltok ikke denne gangen. Den ene av de to dømte 19-åringene fikk derfor ansvar for vaktholdet, mens den andre dømte mannen og hans kamerat brøt seg inn i bunkersen.

De fikk med seg ti AG-3 automatgeværer, ni Glock-pistoler, 3100 patroner, 120 TNT sprengklosser, 690 meter lunte, samt flere enkeltvåpen og hylser. Begge innbruddene ble registrert på Forsvarets sentral i Stavanger, og kort tid etter våpentyveriet ble en stor politiaksjon igangsatt.

Dagen etter tyveriet ringte de fire kameratene anonymt til politiet for å gi beskjed om at tyvegodset var dumpet i grøfta på en sidevei på Langenes i Søgne. Politiet pågrep guttene etter å ha sporet telefontsamtalen tilbake til én av dem.