Etter obduksjonen som ble gjennomført søndag, mottok FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia en kort oppsummering av resultatet, der patologene fastslår at Milosevic døde av et hjerteinfarkt, skriver FNs krigsforbryterdomstol i en pressemelding.

Det ble påvist at han led av to typer hjertefeil som bidro til infarktet. Likevel er det ennå for tidlig å utelukke at Milosevic ble forgiftet, sa en talskvinne for domstolen.

– Det er for tidlig å nå fram til noen form for konklusjon. Undersøkelsene fortsetter, og vi venter ikke en endelig rapport før om et par dager, sa Alexandra Milenov på spørsmål om han kan ha blitt forgiftet, slik hans advokat hevder.

Toksikologisk undersøkelse

Milenov sa at en toksikologisk undersøkelse som krigsforbryterdomstolens president Fausto Pocar har gitt ordre om, er i gang.

Den 64 år gamle Milosevic hadde hjerteproblemer som ofte førte til forsinkelser i rettssaken mot ham for folkemord og krigsforbrytelser.

Spekulasjonene om hva «Slakteren fra Balkan» døde av, har gått høyt. Det ryktes at han begikk selvmord, men advokaten hans sier at Milosevic selv mente han ble feilmedisinert og fryktet at han ble forgiftet.

Ifølge den nederlandske fjernsynskanalen NOS ble det funnet uvanlige stoffer i en blodprøve som ble tatt av ham mellom november og januar. Disse stoffene kan ha ødelagt virkningen av Milosevics hjertemedisin, melder NOS.

Tilfredse eksperter

Serbiske eksperter som var til stede ved obduksjonen av Slobodan Milosevic, sa seg tilfreds med måten obduksjonen ble gjort på.

Ekspertene sa at obduksjonen ble gjennomført på en profesjonell måte og at alle nødvendige prøver ble tatt, opplyste serbiske myndigheter søndag kveld.

Obduksjonen ble gjennomført i Haag dagen etter at Milosevic ble funnet død i sin celle ved FNs krigsforbryterdomstol. Tre nederlandske og en belgisk lege gjennomførte obduksjonen, sammen med to serbiske eksperter og en serbisk patolog.

Rettssaken mot Milosevic har vart i fire år etter at han ble arrestert i Beograd og sendt til Haag i 2001. Han døde bare uker før det var ventet at den første dommen ville falle.

Uklart om begravelse

Milosevics kiste blir overlatt til familien mandag, men det er ikke uten videre klart hvor liket blir sendt eller hvor begravelsen skal finne sted.

Serbias president Boris Tadic gjorde det søndag klart at det ikke blir tale om noen statsbegravelse for den tidligere presidenten. Han sa også at han ikke vil benåde Milosevics enke Mira Markovic, som er ettersøkt av Interpol og trolig bor i Russland sammen med deres sønn Marko.

Familien skal være uenig om hvor han skal begraves. Markovic vil begrave ham i Russland, mens hans datter vil at han skal begraves hjemme i Serbia.

Sjefetterforskeren ved krigsforbryterdomstolen, Carla del Ponte, sa søndag at hun ikke ville utelukke at Milosevic begikk selvmord.

Hun sa at han kan ha ønsket å hindre en endelig domfellelse etter den lange rettssaken, som de fleste mener ville vært en kjennelse om at han var skyldig.

Hun pekte på at det var det andre dødsfallet på en uke i krigsforbryterdomstolens fengsel. Den tidligere kroatisk-serbiske lederen Milan Babic begikk selvmord forrige søndag.

Del Ponte understreket at dødsfallet til Milosevic gjør det enda mer påkrevd å få de to viktigste gjenværende etterlyste bosnisk-serbiske lederne Radovan Karadzic og Ratko Mladic arrestert og brakt til Haag.

Rettssaker mot dem kan ennå bidra til å fastslå at Milosevic var skyldig, slik at de etterlatte og de andre ofrene for hans regime kan få ro og visshet.